Política

La policia identifica els autors de l’atac als Skripal

Els investigadors britànics creuen que ciutadans russos estan darrere de l’enverinament de l’exagent i la seva filla

La policia britànica hauria identificat els sospitosos que van enverinar amb gas nerviós l’ex-espia doble rus Serguei Skripal, de 66 anys, i la seva filla Iúlia, de 33, a la ciutat de Salisbury, al sud d’Anglaterra, el 4 de març, segons l’agència de notícies britànica Press Association (PA). L’agència cita fonts properes a la investigació, per afirmar que hi ha ciutadans russos involucrats i que haurien estat identificats a través de les càmeres de videovigilància, instal·lades als carrers, i de l’encreuament de dades. No s’han facilitat els noms dels sospitosos.

La policia i els serveis secrets britànics feia més de quatre mesos que investigaven l’enverinament dels Skripal des que els van trobar inconscients en un parc de Salisbury. Iúlia, la filla, vivia a Moscou i havia anat a Anglaterra a visitar el seu pare. Les primeres proves de la investigació van concloure que havien estat intoxicats amb gas Novitxok, un agent nerviós que només es fabrica a Rússia i que té efectes letals.

La tensió diplomàtica va pujar quan el Regne Unit va assenyalar Rússia com a culpable. Moscou va negar totes les acusacions. Van al·legar que havia estat un error de la base cientificomilitar britànica de Port Down, que és a poca distància de Salisbury. Davant la negativa del Kremlin a col·laborar amb la investigació, la primera ministra, Theresa May, va optar per expulsar diplomàtics russos, una decisió que va rebre el suport dels EUA i que va ser replicada per Putin.

Més endavant van ser enverinats Dawn Sturgess, de 44 anys, i la seva parella, Charlie Rowley, de 45. Les proves van confirmar que van ser contaminats amb el mateix neurotòxic que els Skripal. Ella va morir i ell es troba hospitalitzat en estat greu. La policia creu que els dos casos estan relacionats. Els Skripal van ser donats d’alta i estan en parador desconegut, protegits pels serveis secrets britànics.

La policia no va confirmar la informació publicada ahir. L’ambaixador rus a Londres, Aleksandr Iakovenko, va desacreditar la font i va dir que encara no hi ha un comunicat oficial. “Ho vull sentir dir a Scotland Yard o el Ministeri d’Afers Estrangers”, va dir Iakovenko.

Per la seva part, Philip Ingram, exoficial dels serveis secrets, va dir a la BBC que l’enverinament dels Skripal va ser un atac professional dissenyat per enviar un missatge polític, ja que va tenir lloc dues setmanes abans de les eleccions russes i Serguei Skripal era un dels enemics de Putin. “Van escollir Skripal perquè vivia a prop de la base secreta de Port Down i això els permetia negar qualsevol acusació i dir que havia estat una fuga de la base.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona