Política

“Victòria política i judicial” i “gran ridícul” de Llarena

El president Quim Torra demana a l’Estat com s’ho pensa fer per posar fi a l’arbitrarietat dels jutges

També vol que rescabali els ciutadans per la malversació d’un procés amb relat fictici

“Enhorabona, sou lliures en l’Europa lliure”, va constatar ahir amb satisfacció el president de la Generalitat, Quim Torra, adreçant-se als polítics exiliats sobre els quals el jutge Llarena va retirar l’euroordre. Un acte que, segons el seu parer, constitueix també una prova que la justícia europea no accepta “ni trampes ni menús a la carta”, motiu pel qual va apressar a excarcerar els presos polítics.

El president va considerar que el procés d’internacionalització dels darrers mesos ha estat clau per aconseguir aquesta “nova victòria política i judicial” i va demanar a l’Estat com pensa posar fi a l’“arbitrarietat de la justícia i rescabalar tots els ciutadans de la malversació que suposa emprendre un procés judicial amb un relat fictici i una persecució infundada”.

Les reaccions van ser unànimes en el bloc independentista qualificant el paper del jutge Llarena de “ridícul”. Van coincidir en aquest terme també la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, que van demanar la llibertat immediata dels presos polítics.

“Es torna a demostrar que Llarena prevarica, que és una causa política sense cap criteri judicial i que respon a la set de venjança i humiliació. La justícia espanyola sotmesa als interessos polítics d’un règim corrupte, patriarcal i demofòbic!”, van clamar des de la CUP.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va ser rotund en qualificar la reculada de Llarena: “És un nou ridícul internacional de la justícia espanyola, una nova demostració que estem davant d’una causa política.” Mauri es va afegir a la reclamació de “llibertat dels presos polítics i retorn dels exiliats”, i va qualificar de “vergonya” que la fiscalia s’hagi oposat a l’alliberament provisional dels presos. “Aquests són els gestos polítics del govern espanyol del PSOE? La retirada de l’euroordre i, alhora, que la fiscalia vulgui mantenir la presó preventiva demostra que només busquen venjança en una causa que és política”, va reblar.

Des de l’ANC es va anar una mica més enllà i davant del nou “descrèdit davant del món” de la justícia espanyola, que posa en evidència “la falta d’imparcialitat que vivim a l’Estat espanyol”, no només es va exigir la llibertat immediata de tots els presos polítics, sinó també la retirada de totes les acusacions.

L’associació de jutges Àgora Judicial va mostrar-se “sorpresa i preocupada” per la decisió de Llarena i va criticar que la instrucció de la causa pel procés s’està guiant més per “l’estratègia i el principi d’oportunitat més que pel de legalitat”. Segons l’entitat, no hi ha precedents similars en què una instància judicial hagi retirat una euroordre prèviament emesa per temor que sigui denegada, com en el cas previ belga, o perquè no sigui atesa per tots els delictes, com en el present cas alemany.

Ciutadans vol canvis

Com a reacció a tot això, Ciutadans va presentar una proposició no de llei en què reclama al govern espanyol que plantegi a la UE la reforma de l’euroordre amb la intenció que es considerin homologables els sistemes judicials de tots els estats membres, que les peticions d’entrega es resolguin automàticament en un màxim de 20 dies i que s’ampliï la llista de delictes que no requereixen el control de doble tipificació per incloure la sedició, rebel·lió, traïció, alta traïció i els equivalents de delictes contra l’estat en les diferents jurisdiccions dels estats membres.

LES FRASES

Com posarà fi l’Estat a l’arbitrarietat de la justícia? Compensarà els ciutadans de la malversació d’aquest relat fictici?
Sou lliures en una Europa lliure que no té lloc per a les trampes ni els menús a la carta
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Això aïlla Espanya del sistema judicial europeu. Llarena buscava justícia a la carta i no n’ha trobat
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT DE LA GENERALITAT
Un nou ridícul internacional de la justícia espanyola. La demostració que és una causa política
Marcel Mauri
vicepresident d’Òmnium Cultural
Exigim la llibertat immediata de tots els presos polítics i la retirada de totes les acusacions
ANC
La imatge exterior de la justícia no es pot permetre aquest tipus d’actuacions.
Àgora Judicial
Es demostra de nou que Llarena prevarica, que és una causa política sense cap criteri judicial
CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona