Política

CARME FREIXA BOSCH

Alcaldesa de Vallfogona del Ripollès

“Amb el pas del temps desapareix la il·lusió”

“Entre pagesos i turistes, uns fan el paisatge i els altres el gaudeixen”

“Caldrà invertir en la renovació d’una part de la xarxa”

Nascuda a Vallfogona del Ripollès i llicenciada en ciències de la comunicació i polítiques, és, a banda d’alcaldessa, presidenta comarcal d’ERC i de l’Associació de Micropobles de Catalunya

Després de quinze anys al capdavant de l’Ajuntament de Vallfogona, Carme Freixa considera que ja ha arribat l’hora de canviar d’aires i cercar altres objectius.

Què deixaran pendent per als que vinguin?
Ens queda com a molt important renovar una part de la xarxa d’aigua. És dels anys setanta i està molt deteriorada. El proper Ajuntament haurà de fer una inversió important en aquesta direcció. Els pobles petits i dispersos tenim dificultats per portar l’aigua a tothom. Aquí les cases de pagès tiraven de fonts i deus, però algunes s’han assecat. Com que aquí plou sovint la gent no acaba de veure el tema de l’aigua com un problema al qual cal dedicar-hi esforços i en el qual cal invertir. Un altre tema és acabar d’arreglar la zona esportiva i donar-li un nou ús al centre cívic. Estem pensant en una petita casa de colònies que complementi el restaurant, però l’espai és molt limitat.
Pagesos o turistes?
Tau-tau. Tenim en aquests moments una dotzena d’explotacions ramaderes eficients, amb alguns propietaris joves que asseguren continuïtat i viabilitat a les explotacions. Això ens permet mantenir endreçades les coses. No oblidem que la ramaderia i l’agricultura fan el paisatge. D’altra banda és evident que depenem força del turisme en aquests moments. Tenim algun restaurant, botigues, allotjaments rurals, càmping, zona d’acampada per a joves, etcètera. És un turisme d’estiu, i sobretot de cap de setmana llarg. La gent ve aquí a caminar i per quedar-s’hi. Les pistes d’esquí ens queden massa lluny. Oferim paisatge i tranquil·litat.
La corba demogràfica puja o baixa?
Estem estancats. Portem molts anys movent-nos entre els 210 i 230 habitants. Avui en dia estem en 215. Hi ha hagut un cert rejoveniment, amb algun matrimoni amb criatures, però no és suficient per canviar la tendència. L’habitatge sempre havia estat un problema per atreure gent nova. Ara disposem d’algunes parcel·les en què s’hi poden construir cases i això ja és un avenç. Tenim escola, amb nou nens, i llar d’infants, amb sis. Per als pobles petits és molt important mantenir l’escola, ja que si la perds costa molt recuperar-la. Hi ha hagut fornades de neorurals especialment en els darrers anys, però no acostumen a consolidar-se. Una cosa és a l’estiu i l’altra a l’hivern. A banda, aquí es necessita cotxe per a qualsevol cosa i això ja no és tan romàntic.
Plega per cansament?
Soc alcaldessa des del 2003. Ja són molts anys. Amb el pas del temps apareix el cansament i desapareix la il·lusió. Renovar els càrrecs de tant en tant crec que és positiu. Jo m’he dedicat en exclusiva a l’Ajuntament des del 2007 i no ho recomano a ningú. En els pobles petits no cal la dedicació en exclusiva de l’alcalde.
I després?
De moment no m’he plantejat res però no crec que torni a l’administració, ja hi he dedicat molt de temps. Abans havia treballat com a analista a la Generalitat. Encara soc la presidenta comarcal d’ERC, però no tinc res decidit al respecte. Vull aprofitar per donar les gràcies a l’equip amb què he treballat durant tots aquests anys. Tot i que hi ha hagut alguns canvis, el nucli dur s’ha mantingut. L’equip és el més important, ja que una alcaldessa tota sola no va enlloc.
Vostè va ser una de les encausades pel tall de la carretera a coll d’Ares. Com ha quedat el tema?
El tema ha quedat arxivat i confio que no n’aparegui cap més. Aquí la gent està molt implicada en la República. Aquí, com a la majoria de pobles petits, aquest tema es porta amb pau i tranquil·litat. Som molt homogenis, amb molta bandera i llaços grocs pertot arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez només es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona