Política

Buch i Lloveras seran investigats pel TSJC

Estan acusats de desobediència, prevaricació i malversació

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reprès la causa per desobediència contra l’actual conseller d’Interior, Miquel Buch, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, per promoure el referèndum de l’1-O entre els alcaldes, quan el primer presidia l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la segona, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). El TSJC havia enviat al febrer la causa al Tribunal Suprem, i ara la torna a tenir a les seves mans després que el magistrat instructor de l’alt tribunal espanyol, Pablo Llarena, desestimés la seva competència per investigar aquests dos polítics. Buch i Lloveras ja van anunciar ahir que demanaran l’arxiu de la causa en considerar que no han delinquit.

La investigació deriva de la querella que la fiscalia va presentar al setembre i en què acusava Buch i Lloveras d’haver contribuït a “promocionar i organitzar la celebració d’un referèndum que pretén soscavar tot l’ordre constitucional”. En la querella, se’ls acusa dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, que comporten penes de presó i d’inhabilitació.

En un primer moment el TSJC va admetre a tràmit la querella però, quan el Suprem va assumir la causa per rebel·lió contra els líders independentistes, el TSJC li va remetre la investigació sobre Buch i Lloveras, per evitar “resolucions contradictòries” i possibilitar “la investigació i enjudiciament conjunt” del cas relatiu al procés sobiranista.

Segons s’explica en la resolució que el magistrat instructor de la Sala Civil i Penal del TSJC Jordi Seguí va enviar a Llarena, la implicació de Buch i Lloveras amb el referèndum queda clara pel fet que a les 23.31 h del 6 de setembre, minuts després d’haver-se aprovat la llei del referèndum al Parlament, els dos polítics van enviar un correu electrònic als alcaldes de Catalunya en què se’ls indicava que havien de confirmar la disponibilitat de locals de votació, i els facilitaven un model de decret d’alcaldia per mostrar el seu suport polític al referèndum.

Tot i la suspensió del referèndum per part del Constitucional, el 10 de setembre Lloveras va enviar un altre correu als associats amb un informe del col·lectiu Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local per la Independència (SITxCAT) sobre l’1-O, que concloïa que el dret internacional empararia l’actuació dels funcionaris que desobeïssin el TC i complissin la llei catalana. El 12 de setembre, Lloveras i Buch van enviar un tercer correu, titulat Material de campanya per al referèndum de l’1 d’octubre, que contenia el model de dos cartells de foment de la participació i, en el cas de l’AMI, un que demanava el vot afirmatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona