Política

El PDeCAT aprova sumar-se a la Crida Nacional

L’assemblea abraça la unilateralitat i vota avui si vol fer efectiva la República de manera immediatao “al més aviat possible”

S’ha imposat Lledoners. El PDeCAT va aprovar ahir per pràctica unanimitat una esmena redactada des de la presó pels exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn i per Lluís Puig a l’exili que insta els associats a “sumar-se i participar activament a títol personal” a la Crida Nacional per la República impulsada pels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra. El text preveu també la creació d’una comissió negociadora d’enllaç amb la plataforma que el president exiliat va presentar públicament quatre dies abans de l’inici de l’assemblea del PDeCAT.

Aquest equip avaluarà de quina manera el partit “pot aportar el seu valor al moviment” i la fórmula per adherir-s’hi garantint una actuació política cohesionada a totes les institucions, inclosos el Congrés i el Senat (on Marta Pascal ocupa un escó), en coherència amb la Crida de Puigdemont. Els acords que s’hi prenguin hauran de ser ratificats per les bases. “Aquest cap de setmana comença molt i molt bé: ja som 40.000 adherits a la Crida Nacional”, escrivia a Twitter el moviment puigdemontista a primera hora del matí.

L’encarregat de defensar l’esmena, el portaveu de Junts per Catalunya, Albert Batet, no amagava la seva satisfacció. Va fer un discurs per reivindicar l’esperit fundacional de Convergència a través de la figura de Jami Matamala, un dels pares de CDC a Girona, que avui acompanya Puigdemont a l’exili, fent un paral·lelisme amb el moment fundacional actual. Més tard, Batet piulava una fotografia de l’abraçada de Turull i Rull abans d’entrar al Tribunal Suprem. De fet, Puigdemont i Matamala van delegar el vot per a l’assemblea al també alcalde de Valls.

En concret, l’esmena Lledoners recull que l’excepcionalitat del moment “obliga” el PDeCAT a actuar amb “generositat màxima” per poder contribuir a la solució del conflicte polític “a través de l’exercici d’autodeterminació en el camí cap a la República catalana”.

La ponència ideològica també es nodria el dia abans d’una esmena que va generar un debat intens en el sentit de “fer efectiva la República de forma immediata”. Malgrat que va quedar aprovada inicialment dins de la comissió, com que no va superar el 60% dels suports, haurà de ser sotmesa a validació i ratificació avui pel ple, ja que el comitè de ponència, que volia afegir-hi la cua “fer efectiva la República de manera immediata al més aviat possible”, va decidir elevar-ho al conjunt dels 1.908 inscrits a l’assemblea. L’esmena s’impulsava des del Baix Besòs, Sant Andreu i el Vallès Oriental.

Un altre punt que generava debat era l’esment de la unilateralitat, que apareixia en els estatuts del PDeCAT aprovats al congrés fundacional fa dos anys, però que va caure per tal de poder inscriure la formació en el registre de partits del Ministeri de l’Interior. Finalment ahir es va abraçar una esmena per àmplia majoria que aposta per “no renunciar a l’exercici unilateral al dret a l’autodeterminació”.

LA FRASE

Aprovada la proposta redactada per Rull, Turull, Puig i Forn on insten la militància a sumar-se a la Crida
Albert Batet
Portaveu de JxCat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona