Política

Cascos blancs evacuats

Israel rescata, a petició dels EUA i els seus aliats, 422 treballadors humanitaris de Síria que havien quedat atrapats a la zona dels alts del Golan

Seran traslladats des de Jordània a Alemanya, el Regne Unit i el Canadà

L’exèrcit israelià va evacuar, ahir, centenars de treballadors humanitaris en tasques de rescat sirians, més coneguts com a cascos blancs, de la zona volàtil de la frontera dels alts del Golan i els va traslladar a Jordània a petició dels Estats Units i els seus aliats. Es tracta de la primera intervenció d’Israel en el conflicte sirià en els vuit anys que fa que dura la guerra.

El govern jordà va confirmar que els ciutadans sirians van entrar al seu territori per ser reubicats a diversos països occidentals, com ara Alemanya, el Regne Unit i el Canadà, els propers tres mesos. El ministre d’Afers Estrangers, Ayman Safadi, va explicar que el nombre total d’evacuats va ser de 422, tot i que la petició inicial era d’evacuar-ne 800. La resta de cascos blancs han quedat aïllats en diversos indrets del sud-oest del país, on van anar a parar fugint de l’expansió de grups propers a Estat Islàmic.

Els cascos blancs i les seves famílies havien quedat atrapats al llarg de la frontera amb els alts del Golan, ocupats per Israel després de l’ofensiva del govern sirià al sud-oest de Síria, que va començar al juny, i es temia per la seva vida.

El Grup de Defensa Civil Siriana, nom oficial dels cascos blancs, va néixer a primers de l’any 2013 com a organització de voluntaris de molts àmbits professionals, entre què constructors i electricistes amb la missió de rescatar civils atrapats en la runa després dels bombardejos. Segons l’organització, des de la seva creació han salvat la vida de més de 100.000 persones i, fins i tot, es va parlar d’ells com a possibles guanyadors del premi Nobel de la Pau de l’any 2016.

Els cascos blancs, finançats amb donacions públiques i per governs estrangers, es defineixen com un grup neutral des del punt de vista polític i actuen a les zones de Síria controlades pels rebels, fet que fa que el règim de Baixar al-Assad els consideri una organització “terrorista”. El govern sirià i el seu aliat rus els acusen de tenir vincles amb grups gihadistes.

L’operació d’evacuació nocturna de l’exèrcit israelià és la primera en què Israel intervé en la guerra de Síria, cosa que el govern va justificar com un “gest humanitari excepcional” dut a terme a petició dels Estats Units i els seus aliats europeus, que havien alertat d’“una amenaça immediata per a les seves vides”. Israel va deixar clar que aquesta acció no canvia la seva política de no-intervenció en el conflicte sirià.

Tres mesos a Jordània

Els treballadors humanitaris evacuats són ara sota custòdia de l’agència de les Nacions Unides per als refugiats a Jordània en espera de distribuir-los a diferents països. Segons el Ministeri d’Afers Estrangers jordà, s’estaran al país durant tres mesos abans de ser traslladats al Regne Unit, Alemanya i el Canadà.

El setmanari alemany Bild va informar, ahir, que cinquanta de les persones evacuades tenen garantit l’asil a Alemanya, mentre que una portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers alemany va confirmar que Berlín es faria càrrec de vuit cascos blancs més les seves famílies, sense deixar clar si el nombre total de persones són la cinquantena de què parlava el Bild. “La humanitat ens diu que a molts d’aquests treballadors humanitaris valents se’ls hauria d’oferir protecció i refugi; a alguns a Alemanya”, va dir la portaveu.

El Canadà s’ha compromès a fer-se càrrec de 50 voluntaris, que, comptant-hi els familiars, representen 250 persones. Entre els evacuats hi ha diversos nens orfes que han resultat ferits en els combats i els bombardejos sirians.

Trasllat massiu de rebels cap al nord del país

Milers de persones van ser evacuades ahir de la província meridional d’Al-Quneitra en direcció a Idlib, al nord del país i últim feu opositor a Síria, arran d’un acord de rendició pactat amb el govern de Damasc. El trasllat es va fer en tres tongades: un primer comboi, de 55 autobusos que va sortir dissabte amb prop de 2.800 persones, un altre de 48 autobusos, que ho va fer hores després, al vespre, i un darrer que havia de marxar ahir, abans que les tropes del president sirià, Baixar al-Assad, assumissin el control total d’aquell territori. Els darrers dies han conquerit bona part de les províncies de Deraa i Quneitra, al sud del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta