Política

Els catalans no detecten problemes de convivència

La majoria de persones no consideren una amenaça el procés independentista, segons una enquesta

Els unionistes pensen que els símbols al carrer, com ara les banderes, són una provocació

La gran majoria dels catalans consideren que la convivència i la seguretat a Catalunya són bones i no perceben problemes ni amenaces greus. Així es desprèn d’una enquesta realitzada per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), per a la qual s’han entrevistat per telèfon un miler de persones entre l’abril i el maig. En concret, un 70% valoren la convivència a Catalunya com a bona o molt bona, un percentatge que se situa en el 61,6% pel que fa a la valoració de la seguretat.

Un 55% de la població no veu el procés sobiranista com una amenaça per a la seguretat, segons el sondeig. En canvi, sí que ho són, per a la majoria, la delinqüència i el narcotràfic, el terrorisme i la inestabilitat política internacional.

L’estudi destaca també l’elevat grau d’activisme social i polític de la societat. I és que més de la meitat dels catalans, un 56,5%, han participat en els últims sis mesos en més d’una activitat com ara un voluntariat, una manifestació o una casserolada. Respecte a l’actitud dels catalans envers la convivència, existeix un gran consens en considerar que és millor resoldre els conflictes mitjançant la mediació i no amb l’ús de la força. Hi ha, però, una afirmació que genera discrepàncies entre els enquestats segons el seu sentiment de pertinença al territori. Segons un 48,3% dels que se senten espanyols, la presència de símbols al carrer, com ara les banderes, empitjora la convivència. També hi estan d’acord la meitat dels que se senten tant catalans com espanyols, un 49,2%, mentre que només un 14,3% dels que se senten catalans comparteixen aquesta opinió.

L’ICIP ha plantejat també la importància de l’exèrcit a l’hora de garantir la seguretat. Més de la meitat, un 51%, creuen que les forces militars no són imprescindibles, i un 24,5% estan parcialment d’acord amb aquesta afirmació. Destaca, però, que aquesta posició preval entre les persones amb un sentiment de pertinença català: un 68,2% respecte a un 27,6% dels que se senten espanyols. De fet, a la pregunta de com Catalunya podria col·laborar en la pau mundial en l’hipotètic cas que esdevingués un estat independent, el major gruix de respostes s’inclina per fer polítiques de prevenció de conflictes i mediació internacional en lloc de tenir un exèrcit propi.

LES XIFRES

55
per cent
dels enquestats creuen que el procés català suposa gens o poc una amenaça per a la seguretat.

Incident feixista a Nou Barris

Ahir a la nit, un grup de feixistes va tornar a intentar assaltar el casal popular Tres Voltes Rebel de Nou Barris, a Barcelona. Segons Vilaweb, ho va impedir la presència d’agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra, que van detenir a cinc dels assaltants. També va ser arrestat un manifestant independentista.

Els fets es van produir desprès que finalitzés una manifestació antifeixista que havia sortit del casal. Els incidents els van protagonitzar una quinzena d’ultres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona