Política

Suport unànime del ple a la reactivació del Diplocat

La secretària d’Exteriors, Natàlia Mas, relleva de moment Albert Royo al capdavant

Treballarà per reiniciar les activitats, potenciades, a final d’any

El Diplocat ja no està en liquidació. Ans al contrari, les 21 entitats i organismes que en formen part van aprovar ahir per unanimitat en el ple del patronat rector la reactivació del Consell per a la Diplomàcia Pública de Catalunya, que s’espera que pugui cristal·litzar del tot i reprendre activitats després d’un altre ple abans de final d’any. De moment, ahir es va encomanar a la secretària d’Exteriors, Natàlia Mas, que es posi de moment al capdavant de la nau en substitució d’Albert Royo, qui en va ser el secretari general durant cinc anys i que renuncia a tornar per motius professionals, no sense ahir rebre l’agraïment públic del president Quim Torra.

“Avui passem a un procés de restitució”, solemnitzava el també president del consorci publico-privat, que avançava que la intenció és comptar amb la vintena de treballadors que hi havia quan arran del 155 va ser tancat a l’abril. La decisió d’ahir no invalida els recursos que hi van interposar socis com l’Ajuntament de Barcelona o l’Associació Catalana de Municipis, que segueixen el seu curs judicial. Els danys del tancament i dels mesos de paràlisi, explicava el mateix Torra, pugen als 750.000 euros, una “xifra gran” que el govern vol estudiar com s’ha d’afrontar.

Sota la tutela del govern, Mas tindrà l’encàrrec en els propers mesos de preparar les peces operatives, l’estratègia, el pla de treball i l’equip, si bé el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, ja avançava que l’objectiu és fins i tot “afegir una ambició explícita des de la transversalitat i la pluralitat”. Així, la intenció és incorporar nous socis, una major interacció amb el món empresarial o un paper més actiu de tots els integrants del patronat. La principal raó de ser seguirà sent explicar, d’acord amb el moment polític, l’aspiració catalana d’exercir el dret d’autodeterminació, tot exposant “les diferents posicions” de la societat.

LA XIFRA

750.000
euros
és el cost estimat que haurà suposat el tancament il·legal del Diplocat pel 155, sobretot en indemnitzacions.

Maragall defensa les delegacions

Maragall va defensar que no s’ha demanat l’informe al govern espanyol –preceptiu però no vinculant, amb almenys deu dies d’antelació– per reobrir les primeres cinc delegacions tancades pel 155 justament perquè no són noves, després que el ministre Josep Borrell amenacés la vigília de presentar-hi recurs per haver incomplert la llei. “És una qüestió de procediment, aquests tràmits previs no tenien sentit”, deia el conseller. “Quan en creem de noves ja ho farem”, cloïa. Per a ell, el fons “està ben plantejat” perquè el govern hi té competències, i acusava el ministre de voler mantenir “un nivell de tensió més artificial que real”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA