Política

Fre a la guerra comercial

Trump i Juncker pacten treballar per eliminar aranzels, barreres i subsidis, però eviten parlar de les taxes en el sector de l’automòbil

Els europeus es comprometen a comprar més soja i gas natural

Els Estats Units i la Unió Europea van pactar de sorpresa l’aturada d’amenaces i l’inici d’una “nova fase” de la relació bilateral, en què treballaran per arribar a una situació “d’aranzels zero” i, de facto, evitaran la guerra comercial. “És un gran dia”, va exclamar el president nord-americà, Donald Trump. “Hem arribat a un acord”, hi corresponia el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Minuts abans, era impossible imaginar una solució així. Tots dos blocs intercanviaven retrets i amenaces, en una relació marcada pels insults i la poca confiança en l’altre. “No soc gaire optimista”, havia dit Juncker, en la prèvia.

“Serà una ocasió per desdramatitzar les tensions comercials i tenir un diàleg obert i constructiu”, deia el seu portaveu, Margaritis Schinas. “L’objectiu de la visita és refredar la situació i prevenir que una escalada en el conflicte”, havia dit la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, integrant de la comitiva.

I així va ser. “Som aliats pròxims, no enemics. [...] Hem de parlar entre nosaltres, no un en contra de l’altre”, va dir Juncker, amb el posat seriós, just abans de començar la trobada, assegut amb posat greu al Despatx Oval. Tres hores van ser suficients per canviar-ho tot, i destapar l’anunci d’una treva significativa que obre les portes a una negociació per intentar tancar un acord definitiu. L’objectiu final, segons Trump, és arribar a una situació comercial en què hi hagi “zero aranzels, zero barreres no aranzelàries i zero subsidis” en tots els béns industrials, excepte el sector automotriu. A més, es reduiran altres obstacles en nombroses àrees, especialment en equipament mèdic. Els EUA es van comprometre a “resoldre” el tema de les tarifes a l’acer i l’alumini, detonant de la situació de guerra comercial global que es viu avui dia. La intenció serà crear una zona comercial que, ara per ara, acumula el 50% del comerç mundial, en una àrea amb facilitat d’intercanvi, reduint costos i burocràcia. En definitiva: es buscarà un tractat comercial bilateral.

“Tots dos hi guanyem”

No tot està fet, i de moment només hi ha bones intencions i compromisos. Com a símbol de bona voluntat, la Unió Europea va concedir alguns desitjos als nord-americans, alguns d’aplicació immediata. Comprarà “molta soja” –gran afectada pel proteccionisme de Trump, després que se li tanqués l’enorme mercat xinès– i gas natural, un “missatge” per a d’altres, va dir Juncker, sense especificar.

La compra de gas natural va ser un dels elements centrals de les crítiques de Trump a Alemanya en la darrera cimera de l’OTAN. “Tots dos hi guanyarem”, va dir Trump extremadament cofoi. La seva aposta per declaracions i accions dures, gairebé bèl·liques, havia funcionat una altra vegada. Tot i això, va quedar fora de la taula un dels aspectes més espinosos: els aranzels als automòbils. Fins ahir, estava disposat a gravar amb un 25% les importacions d’automòbils i peces automotrius. Actualment, la UE aplica una tarifa del 10% a la importació de vehicles; els EUA, només un 2,5%. La mesura a Europa afectaria principalment Alemanya. En un àmbit global, tindria un valor de més de 171.000 milions d’euros. El president dels EUA està capficat a aplicar-los, tot i la constant oposició d’assessors i líders del seu partit. “Els aranzels són el millor!”, piulava aquesta setmana, criticant els “polítics dèbils” que no volen tarifes comercials. Malmström, però, va deixar clar que la UE està preparada per contraatacar a tots els nivells en cas que tiri pel dret, incloent-hi taxes a productes agrícoles nord-americans. Després del principi d’acord limitat, caldrà veure si Trump modifica el seu parer sobre els impostos a les importacions d’automòbils.

Mentrestant, el sector agrícola nord-americà ja està sofrint les conseqüències en la guerra comercial paral·lela que els EUA tenen amb la Xina. Tant, que el govern crearà un programa de rescat agrícola de més de 10.250 milions d’euros per alleujar la pèrdua de mercat i valor de cultius com ara la soja o el blat de moro, provocats per la guerra d’aranzels iniciada per la Casa Blanca contra Pequín.

LES FRASES

Tenia la intenció d’arribar avui a un acord, i hem arribat a un acord avui
Jean-Claude Juncker
PRESIDENT DE LA COMISSIÓ EUROPEA
És un gran dia per al comerç lliure i just
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS

Ajornada la segona cita amb Putin

Víctor Sancho

La Casa Blanca va anunciar ahir que ajorna fins al final de la investigació de la trama russa la segona trobada entre Donald Trump i el president rus, Vladímir Putin. “La pròxima reunió bilateral amb el president Putin es farà quan acabi la caça de bruixes russa”, va dir l’assessor de Seguretat Nacional, John Bolton. Segons el funcionari, això serà “després de principis” del 2019, en una nova marxa enrere de l’administració nord-americana sobre les relacions amb Rússia. No fa ni una setmana asseguraven que es veurien “a la tardor”. En paral·lel, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, compareixia davant del Senat, on va ser interrogat sobre quina és la política amb Rússia i què en sap de la reunió a porta tancada entre Trump i Putin a Hèlsinki el 16 de juliol, un escàndol que perdura. El cap diplomàtic no va revelar el que sap de la conversa secreta, però va assegurar que els EUA no reconeixen l’annexió de Crimea i estan disposats a aplicar més sancions a Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El nuvi d’Ayuso va proposar acceptar 8 mesos de presó i 525.000 euros per a no anar a judici

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona