Política

Puigdemont pressiona Sánchez

“El període de gràcia s’acaba” avisa el líder de JxC al govern socialista espanyol

El president a l’exili afirma que el seu objectiu final és “la plena restitució”

Carles Puigdemont dona el tret de sortida a la seva nova etapa a Bèlgica afegint pressió a l’executiu espanyol de Pedro Sánchez, just quan el socialista afronta el primer bloqueig parlamentari a la seva acció de govern. “El període de gràcia s’acaba”, va alertar ahir poc després d’haver posat els peus a Brussel·les superats els quatre mesos de batalla judicial per l’euroodre del jutge Pablo Llarena a Alemanya. En una jornada de reivindicació i celebració amarga per la xacra dels presos polítics, el president a l’exili va aprofitar l’atenció mediàtica a la capital europea rodejat del seu entorn polític per fer un toc d’alerta a Madrid: el seu suport als socialistes espanyols no és un “xec en blanc”.

Junts per Catalunya es comença a impacientar quan fa gairebé un mes i mig que va ajudar Sánchez a treure el PP de Mariano Rajoy de la Moncloa. En una roda de premsa ahir al matí amb el president Quim Torra a la Delegació de la Generalitat davant la Unió Europea, Puigdemont va recordar a Sánchez que ha de fer “els deures” amb Catalunya i va defensar que és “lògic” i de “sentit comú” que els partits independentistes que van donar suport a la seva investidura ara li demanin que “posi fets sobre la taula”. “No es pot voler els vots i no actuar en conseqüència”, va concloure. Per això, Puigdemont vol que el secretari general del PSOE es posi les piles aquest estiu, “aprofiti el temps” i doni respostes polítiques a les demandes del govern independentista català al “setembre o octubre”. “Quina és la recepta Sánchez?”, es va preguntar.

Per la seva part, Torra va marcar ahir per enèsima vegada les seves línies vermelles de cara a les converses amb Madrid. Malgrat que els socialistes espanyols continuen negant el dret a l’autoderminació de Catalunya, Torra va insistir que la sobirania del poble català “és el tema d’aquesta legislatura i no pot ser cap altre”. Confiat a poder-se reunir amb Sánchez a Barcelona al setembre, el president de la Generalitat va reconèixer que tant el seu executiu com l’espanyol tenen “una tardor bastant complicadeta” per endavant.

Restitució

A banda del front a Madrid, Puigdemont també té la vista posada en la seva restitució i la internacionalització la causa independentista. En la roda de premsa posterior a la reunió matinal amb membres del govern i els consellers a l’exili Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, Puigdemont va defensar que el seu objectiu continua sent la restitució, malgrat admetre que l’actual president de la Generalitat és Torra. “Tenim l’objectiu de la plena restitució, i aquesta finestra, mentre sigui oberta, la farem servir, no hi ha cap dubte sobre això”, va dir el president a l’exili afirmant que els seus advocats estan treballant per fer-ho realitat. Ara bé, el líder de JxCat va lamentar que això no es pugui complir a curt termini però, tanmateix, es va mostrar determinat a “plantar cara” i “fer possible l’imprescindible retorn a la normalitat”. Tots dos polítics van destacar que el retorn de Puigdemont a Brussel·les és una “victòria” però no completa perquè han de treballar perquè “no hi hagi presos polítics” ni “exiliats” i “s’acabi la repressió”.

Internacionalització

A l’espera d’aquesta restitució, Puigdemont vol aprofitar la seva fase a Brussel·les per impulsar tant la internacionalització del moviment independentista com el Consell de la República. En aquest sentit, va avançar que en els pròxims mesos viatjarà fins a “l’últim racó” d’Europa per “defensar la causa justa del poble català”, però no va detallar cap acte previst en concret perquè diu haver rebut moltes sol·licituds en els últims dies.

Benvinguda a Waterloo

Després dels actes més institucionals a la seu de la Generalitat a Brussel·les, Puigdemont, Torra i el seu entorn es van desplaçar a la tarda a la residència a Waterloo. Més de dues-centes persones es van concentrar davant la Casa de la República per donar la benvinguda al president a l’exili i presenciar els parlaments reivindicatius. A més dels dos presidents, diverses personalitats de la societat civil van reclamar des del balcó de la casa de Puigdemont la llibertat dels presos polítics i els exiliats. Entre ells, va parlar l’advocat Ben Emmerson, el raper Valtònyc i la filla de Quim Forn, que va llegir una emotiva carta en nom de tots els presos per l’ocasió.

Pel que fa al futur de la iniciativa que representa la casa de Waterloo, Puigdemont es va mostrar predisposat ahir a reprendre “el fil” del Consell de la República per poder presentar “a la tornada de vacances” un projecte que coordini l’activitat dels exiliats amb l’acció del govern de Torra per avançar cap a la independència.

LES FRASES

Tenim l’objectiu de la plena restitució, i aquesta finestra, mentre sigui oberta, la farem servir; no hi ha cap dubte sobre això
No és qüestió de com de llarg, curt, fàcil o complex és el camí, sinó que hi ha camí, i té un final bo
Carles Puigdemont
president de la g. a l’exili
Continuaré el meu viatge per Europa, viatjaré fins a l’últim racó del nostre continent per defensar la causa justa del poble català
La repressió s’ha d’aturar immediatament, i tots els càrrecs han de ser retirats per part del fiscal general
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona