Política

Ciutadans creu que la comissió “dona ales als separatistes”

El secretari general de la formació taronja n’havia demanat la suspensió perquè veu el govern estatal “a mans dels separatistes”

La CUP també critica obrir de nou una porta autonomista

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va demanar ahir, hores abans que tingués lloc, la suspensió de la comissió bilateral Estat-Generalitat perquè segons el seu parer “dona ales als separatistes”. Ciutadans insisteix que el govern del Partit Socialista “és feble” i es troba “a mans dels separatistes” perquè va entrar a La Moncloa “gràcies al suport dels independentistes”.

Tot plegat fa que el representant del partit taronja sostingui que l’executiu de Pedro Sánchez “no es pot mantenir aliat amb els que volen trencar Espanya” i faci una crida a “tornar al pacte constitucionalista”. De fet, Villegas va insistir en una idea recurrent a Ciutadans durant les darreres setmanes: reclamar de nou eleccions anticipades.

Des del Partit Popular, la vicesecretària d’Estudis i Programes del PP i diputada, Andrea Levy, va remarcar que en comptes de reunir-se amb la Generalitat, el que hauria hagut de fer el govern de Pedro Sánchez és “mantenir el control dels comptes de la Generalitat, com va fer el govern del PP, per evitar que els diners públics s’estiguin destinant a mantenir el procés independentista i no a serveis públics”.

Des de l’altra banda de l’espectre polític, la CUP va coincidir amb populars i Ciutadans a criticar la reunió d’ahir entre les comissions encapçalades per Meritxell Batet i Ernest Maragall, però per motius ben diferents. La CUP no confia que aquestes sessions de treball siguin la via idònia per assolir les aspiracions catalanes atès que generen “una expectativa falsa i enganyosa” i representen “obrir una nova porta de la fase autonomista”, segons va defensar el diputat Vidal Aragonès.

Els cupaires continuen “apostant per la ruptura democràtica” i critiquen que la Generalitat es reuneixi amb el govern de Pedro Sánchez, que nega el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Per Aragonès, enfilar el camí de les comissions bilaterals només serveix per “avalar vies que l’únic que generen és confusió sobre els drets democràtics del poble de Catalunya”.

Per la formació anticapitalista, que de fet ja va declinar la invitació a formar part de la reunió preparatòria de la comissió bilateral, el mandat derivat de les votacions de l’1 d’octubre i del 21 de desembre va ser “molt clar”. “Nosaltres no ho hipotequem com si fos una etapa històrica”, va dir Aragonès en al·lusió a Junts per Catalunya i a Esquerra Republicana de Catalunya.

El diputat de la CUP va advertir que “algú està començant a pensar en una consulta que no té res a veure amb el dret a l’autodeterminació”, cosa que la CUP rebutja perquè opta per la independència i no vol plantejar cap altra possible relació jurídica amb l’Estat.

LA DATA

19.7.2011
va tenir lloc
la darrera reunió de la comissió bilateral entre l’Estat i la Generalitat, també sense gaire avenços.

LA XIFRA

6
persones
integraven cadascuna de les representacions que es van trobar ahir al Palau de la Generalitat.

LA FRASE

El que hauria de fer Pedro Sánchez és mantenir el control dels comptes de la Generalitat
Andrea Levy
Diputada del PP

Xavier Domènech visita els presos polítics a Lledoners

El coordinador general de Catalunya en Comú i diputat Xavier Domènech va visitar ahir la presó de Lledoners per conversar amb Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva. També hi va poder veure Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn. Domènech va explicar que durant la trobada van “parlar del futur de Catalunya en un diàleg que s’ha de fer en llibertat. La seva, la de tots i totes”, segons va piular hores després. El líder dels comuns també va expressar la voluntat de visitar la resta de presos polítics “en breu”.

La seva, però, no va ser l’única visita que van rebre ahir a Lledoners. El president del PDeCAT, David Bonvehí, també va anar-hi per visitar companys de partit que hi són reclosos. La trobada amb els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn va ser un primer contacte després de l’assemblea que va celebrar el partit el passat 22 de juliol, quan Bonvehí va assumir la presidència del PDeCAT. Aquest fet va ser un dels temes de conversa, juntament amb “el present i el futur”, segons va explicar Bonvehí, que es va confessar colpit i emocionat per la injustícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona