Política

Casado no es fia de Sánchez

El líder del PP exigeix a La Moncloa un 155 ampliat a TV3 i a “l’adoctrinament escolar” si Torra persevera

Reclama penalitzar els referèndums i prohibir un indult per rebel·lió

El govern català, enutjat amb Batet per la bilateral

El líder del PP no vol “aldarulls” ni “ultratges al rei” en els actes del 17-A

Si bé no va voler repetir la frase que Mariano Rajoy va dir en sortir de la primera entrevista amb el president José Luis Rodríguez Zapatero el 2004 –“he entrat preocupat però surto molt preocupat”–, el nou líder del PP, Pablo Casado, va experimentar ahir un sentiment similar en la primera cita com a cap de l’oposició amb el mandatari socialista Pedro Sánchez. “Vull fiar-me’n per no dir que no me’n fio”, avisava Casado sobre la política de Sánchez a Catalunya. Davant el que ell veu com un intent d’“aplacament” de l’independentisme amb gestos com la reactivació de la comissió bilateral Estat-Generalitat, Casado va portar fins a La Moncloa la necessitat d’un nou 155 que vagi “més enllà” per “intervenir TV3” i frenar “l’adoctrinament escolar i la coacció a fills de guàrdies civils que estan passant en algunes escoles per part d’alguns professors”, si Quim Torra persevera en el full de ruta independentista.

En una reunió de dues hores i tres quarts, Casado va deixar clar a Sánchez que el PP farà oposició en tot –immigració, presos d’ETA– i abraçarà la unitat d’Espanya i la duresa contra el sobiranisme. Mentre el president espanyol acudia a la cita amb l’oferta de cinc pactes d’estat i volent trobar en el PP l’oposició lleial que ell va tenir amb Rajoy com a líder del PSOE a l’oposició, Casado va demostrar aviat que no serà un aliat còmode sinó un vigilant exigent davant qualsevol “cessió”. “No en deixarem passar ni una a Catalunya”, va etzibar des de la sala de govern reservada a la compareixença posterior al Consell de Ministres i que ahir li va ser obsequiada durant una hora per Sánchez com a gest amb el líder opositor.

El president espanyol, però, no va valorar la reunió –ho farà avui en la roda de premsa de balanç de curs– i es va limitar a piular a Twitter: “Gairebé tres hores de conversa amb Casado –a qui he sol·licitat una oposició responsable i lleial en qüestions d’estat: migració, política europea, violència de gènere o infraestructures. L’objectiu comú ha de ser avançar per Espanya.”

A més de no firmar-li cap pacte d’estat, Casado va traslladar a Sánchez la seva agenda catalana: penalitzar la convocatòria de referèndums com en l’etapa d’Aznar, crear un nou tipus penal pensat en el procés i prohibir per llei els indults a condemnats per rebel·lió o sedició, com ell desitja que ho siguin els presos polítics.

Vigilar CDR i ANC el 17-A

Davant els imminents actes de record pels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, Casado va advertir que ell hi serà i que no vol ni “aldarulls”, ni “ultratges al rei” per part dels CDR i l’ANC.

El resultat de la comissió bilateral Generalitat- Estat continuava ahir generant polèmica. Per primera vegada i després de mesos de discrepàncies públiques, els dos socis de govern apareixen units per carregar contra la resposta de l’executiu de Sánchez a les demandes catalanes. A l’enuig del conseller Ernest Maragall expressat en sortir de la reunió s’hi va afegir ahir el de la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, que va qualificar la reunió de “decebedora” i va acusar l’altra part de presentar-s’hi sense haver fet els deures. Segons Artadi, només es van limitar a “prendre nota” de les demandes. A més de xocar en aspectes clau com l’exercici de l’autodeterminació i la situació de presos i exiliats, tal com ja s’esperaven, tampoc es va poder avançar en altres aspectes que a priori semblaven que eren compartits pel nou govern del PSOE com, per exemple, la llei d’emergència de l’habitatge o el de pobresa energètica. “Nosaltres portàvem els temes molt treballats i estàvem disposats a discutir-ne algun en la reunió, i ells es van limitar a prendre nota i a donar-nos cita pel setembre. No portaven la feina feta”, va denunciar la consellera, que va assegurar que va encaixar aquesta situació amb “un punt de sorpresa”.

Per Ciutadans i el PP, en canvi, la reunió de la comissió bilateral sí que va tenir resultat, perquè ahir mateix la nova portaveu del PP, la diputada Dolors Montserrat, explicava que el seu grup havia registrat la petició d’una compareixença urgent de la ministra Meritxell Batet perquè doni explicacions per haver “utilitzat les institucions per convalidar un avanç més de l’independentisme”. Batet, en canvi, es va limitar a incloure i complir amb els punts que recull l’Estatut d’Autonomia. La reunió tampoc no va semblar bé a Ciutadans, que també van registrar una petició de compareixença, ells a la cambra catalana i, en concret, del conseller Maragall. Cs va criticar que “només es parlés del procés”.

Finalment, la menys sorpresa pel resultat de la bilateral era la CUP. “Són fum”, advertia el diputat Vidal Aragonés. “No hi haurà cap reconeixement d’autodeterminació”, i va recriminar al govern de Quim Torra que “el que va obrir per sota el poble de Catalunya l’1 d’octubre es vulgui tancar ara per dalt, des dels despatxos”, va sentenciar.

LES FRASES

Si segueix el full de ruta secessionista, he ofert un 155 i que vagi més enllà intervenint TV3 i l’adoctrinament escolar i les coaccions als fills de guàrdies civils a les escoles
És fum i menyspreu a un poble que va defensar el referèndum fent front a la repressió
Vidal Aragonés
diputat de la cup
No en deixarem passar ni una a Catalunya
Pablo Casado
president del pp
Es van limitar a prendre nota i a donar-nos cita pel setembre. No duien la feina feta
Elsa Artadi
consellera de la presidència
Estan obsessionats a bloquejar el Parlament i seguir amb l’embolic
Lorena Roldán
diputada de ciutadans
Sánchez segueix agenollat davant dels independentistes que el van portar a La Moncloa
Dolors Montserrat
diputada del pp al congrés
Tres hores de conver- sa amb Casado, a qui sol·licito l’oposició lleial en temes d’estat: migra- ció, UE, violència de gè- nere, infraestructures
Pedro Sánchez
president del govern espanyol
Espero que tres hores de reunió a La Moncloa facin comprendre al líder del PP com d’erroni ha arrencat
Cristina Narbona
presidenta del psoe
Era un bon moment per a un canvi d’actitud i no es va produir, vam percebre una continuïtat
Ernest Maragall
conseller d’acció exterior
Si Batet vol parlar de conciliació, que no ho faci amb independen- tistes sinó amb la societat catalana
Andrea Levy
diputada del Pp

Petició a la justícia europea

La defensa de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez també van presentar ahir recurs de súplica al Suprem, tal com la setmana passada van fer Junqueras i Romeva, després que aquest mateix tribunal els denegués la llibertat. Aquest cop, però, els tres diputats de JxCat demanen al Suprem que plantegi al Tribunal de Justícia de la Unió Europea una qüestió prejudicial que aclareixi si hi ha vulneració del dret fonamental d’igualtat davant la llei entre els empresonats i els que són a l’estranger. Ho fa després que el jutge del Suprem Pablo Llarena retirés les euroordres. La defensa considera que els seus representats estan “en pitjor situació” només pel fet de residir a l’Estat. D’altra banda, l’advocat Gonzalo Boye també ha presentat escrit recusant el jutge Pablo Llarena pel sopar amb el president del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, cosa que evidencia “una falta d’imparcialitat”. D’altra banda, ahir el president Torra i la consellera Artadi van visitar els presos al centre de Lledoners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona