Política

Pedro Sánchez anuncia la presència del rei a la commemoració del 17-A

El president espanyol també acudirà a l’homenatge a les víctimes

Ni el govern ni l’Ajuntament de Barcelona volen que Felip VI es converteixi en el protagonista

El rei espanyol tornarà a Catalunya el 17 d’agost. El president Pedro Sánchez va anunciar ahir que tant ell com el borbó Felip VI seran presents als actes de commemoració del primer any dels atemptats de Barcelona i Cambrils. “El primer aniversari exigeix de tots la solidaritat i el respecte a les víctimes i als seus familiars”, va afirmar Sánchez ahir, durant la seva primera roda de premsa des que va arribar a La Moncloa.

També ha confirmat la seva assistència el president del PP, Pablo Casado, que dijous va advertir després de la reunió amb Sánchez que no toleraria cap “espectacle ni ultratge” a la corona. L’any passat, en la manifestació posterior als atemptats, el cap d’Estat espanyol va rebre una monumental escridassada per part de gent que protestava per les vinculacions de la Casa del Rei amb la monarquia saudita en relació amb la comercialització d’armes.

Es dona la circumstància que en aquella ocasió va ser la mateixa Casa del Rei qui va anunciar la seva participació en la manifestació. Aquest any, en canvi, el monarca ha parlat per boca de Sánchez.

L’homenatge l’organitzen la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la delegació del govern espanyol, però l’executiu de Quim Torra no hi ha convidat el rei: ha trencat relacions amb Felip VI en espera que demani disculpes pel seu discurs aporellista del 3-O. S’ha previst una commemoració sense parlaments institucionals amb un acte breu a la plaça de Catalunya en què el protagonisme el tinguin les víctimes i els seus familiars, sota el lema Barcelona, ciutat de pau. Caldrà veure si això li estalvia al rei una xiulada.

De fet, el govern tampoc no vol que el protagonista sigui Felip VI. En una entrevista a l’ACN, el president Torra va afirmar recentment que la presència del monarca als actes és “un tema que té una importància molt relativa” i va instar els catalans descontents amb la seva visita a ignorar-ne la presència. “El protagonisme serà només de les víctimes i els seus familiars, no hi haurà parlament polític, tal com els afectats han demanat. I així serà. No permetrem cap politització de l’acte, vingui d’on vingui”, va piular Colau.

“Tenim una monarquia renovada i exemplar en la figura de Felip VI”, va opinar Sánchez, preguntat sobre si manté la necessitat de posar fi al “principi d’inviolabilitat” del rei, tal com reclamava el 2014, abans de la aprovació de la llei orgànica d’abdicació i abans, és clar, d’accedir al poder.

Més de 12.000 objectes conservats

El comissionat de programes de memòria de l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el web Memorial la Rambla 17-A, que recull l’arxiu digital dels llibres de condol i de la multitud d’objectes i missatges de suport a les víctimes dipositats pels ciutadans a la Rambla els dies posteriors a l’atemptat, més de 12.000 elements. Durant tot l’any el centre de col·leccions del Museu d’Història de Barcelona ha documentat més de 8.000 objectes i els seus tècnics n’han identificat, registrat, fotografiat i recollit tota la informació perquè es puguin consultar al web. A més, l’arxiu municipal contemporani preserva els documents recollits in situ “perquè no es deteriorin i es conservin”. En total, s’han descrit 4.654 documents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona