Política

ELIES NOVA

ALCALDE DE LLÍVIA

“Llívia vol ser el centre cultural de la Cerdanya”

Busquen activitats econòmiques alternatives per als veïns

El potencial cultural, amb el fòrum romà, és una línia de treball

Topògraf i empresari, es va estrenar a la primera línia de la política local quan un pacte amb Endavant Cerdanya el va fer alcalde. Li agrada, explica, resoldre les preocupacions dels veïns

A Llívia hi ha un pacte de govern entre ERC (2 regidors) i Endavant Cerdanya (3) que el maig del 2015 va desplaçar CiU (4) de l’alcaldia. El republicà Elies Nova s’estrenava fa tres anys en la política municipal.

És tal com s’esperava?
No m’havia plantejat mai ser alcalde i sempre m’havia interessat la política des d’un segon terme. Va ser el moment històric que anàvem a viure el que em va fer posar-me a primera línia. A l’alcaldia he descobert que m’agrada gestionar el municipi, resoldre les preocupacions dels veïns.
Governa gràcies als vots d’Endavant Cerdanya. Com ha estat la relació d’aquests tres anys de pacte?
Ha estat un pacte molt positiu. Hem format un equip de govern molt potent i molt ben entès. Tots cinc regidors ens entenem molt bé i treballem moltíssim, traient profit d’aquesta aliança.
Us plantegeu presentar-vos com a llista conjunta d’aquí a un any?
No em vull avançar gaire, però crec que sí que seria positiu que en les properes eleccions anéssim plegats. Penso que la gent no entendria que després d’haver fet un equip de govern potent i d’haver treballat tant ara ens presentéssim per separat. També tenim projectes engegats i d’altres per arrencar i crec que hem de continuar per aquesta línia.
Quina ha estat la prioritat més destacada de l’acció de govern? Teníeu pendent una escola nova.
El projecte estel·lar ha estat l’escola. Just ara s’ha aprovat el projecte, ens falta signar un parell de qüestions amb el Departament d’Ensenyament, però la idea és que de cara al setembre començarem les obres. Últimament està creixent el nombre d’empadronaments al municipi amb força famílies amb nens. L’escola ens havia quedat petita i estàvem utilitzant com a alternativa l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, que l’havíem adaptat fent-hi aules, però estava en un estat lamentable i era urgent construir l’escola nova. També, enllaçada a l’edifici, hi fem la guarderia municipal.
A què és degut el creixement d’empadronaments?
Hi ha gent que venia abans a fer temporada a l’hivern, monitors de les estacions, i a la llarga s’han establert al municipi a treballar-hi. Abans era més temporer.
La farmàcia més antiga d’Europa és el reclam turístic de Llívia. Però té altres potencials? És una línia de treball?
Anys enrere havia estat la construcció, però ara la base econòmica és el turisme, i Llívia té un potencial molt gran. Primer pel fet singular de l’enclavament, envoltat de França, i per això ja té un atractiu que és més una curiositat. També culturalment tenim potencial. A banda de la farmàcia, hi ha l’església gòtica del segle XVI, el castell medieval... i ara en les darreres actuacions arqueològiques ens ha aparegut el fòrum romà més gran del Pirineu, a tocar de l’església de la Mare de Déu dels Àngels. Volem fer un projecte integral que inclogui el fòrum amb els jardins de l’església; així, hem tancat un conveni amb el Bisbat. Volem potenciar el centre històric de Llívia, convertir-lo en un centre cultural de primer ordre a la Cerdanya.
Reptes per al proper mandat?
En termes econòmics, volem impulsar alternatives d’activitats econòmiques per a la gent de Llívia, que tingui altres ingressos a banda del turisme.
Enmig del territori francès, com s’ha viscut el procés?
Ha estat bastant curiós. Hi ha hagut moments de tot. Pensa que Llívia era l’únic municipi de Catalunya on no podien entrar els tancs. I això que en teníem ganes, per tancar-los en territori francès i provocar un conflicte internacional [riu]. Certament la gent de Llívia ho ha viscut amb molta passió. Tenim moltes ganes de tirar endavant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona