Política

Álvarez defensa que la possibilitat d’un referèndum pactat “no pot ser prioritat”

El secretari general d’UGT considera que a Catalunya existeix actualment una “crispació” que no es donava anys enrere

El secretari general d’UGT, Josep Maria Álvarez, aposta pel diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat per resoldre la situació política a Catalunya i sosté que la possibilitat d’un referèndum pactat “no pot ser la prioritat”, donat l’actual grau de divisió de la societat catalana.

Álvarez, que sempre s’ha mostrat partidari del dret a decidir, considera que a Catalunya existeix actualment una “crispació” que no es donava anys enrere i que en aquest escenari plantejar un referèndum pactat amb l’Estat és una opció més que “discutible” per solucionar el conflicte polític.

“Crec que la tensió i la divisió de la societat catalana no aporten la serenitat suficient per poder encarar el futur, tant si surt una cosa com una altra”, explica el líder sindical, que creu que fixar una data límit per celebrar un referèndum d’independència, com va fer l’anterior Govern català, seria “un error” que només provocaria “desassossec i segurament més divisió” a Catalunya.

“En aquests moments allò que realment és prioritari és obrir el camí del diàleg i veure com resolem les situacions jurídiques que hi ha pendents i es genera un ànim i un assossec que permetin que cadascú no renunciï a res, però en tot cas es puguin canalitzar les demandes dels uns i dels altres”, apunta Álvarez, que lidera UGT des del març del 2016, després de 26 anys al capdavant del sindicat a Catalunya.

En aquest nou escenari, el dirigent sindical es mostra esperançat en què el retorn al diàleg entre els governs espanyol i català donarà els seus fruits, tot i que “cal donar temps al temps” perquè es produeixin els canvis.

“El fet que s’hagi reunit la (Comissió) Bilateral em sembla de suma importància. Vol dir que hi ha un reconeixement per part del govern de la Generalitat de l’Estat i això és el contrari a la DUI (declaració unilateral d’independència)”, afirma Álvarez.

Després d’advertir que la qüestió catalana no es resoldrà només des de Catalunya o des de Madrid, el dirigent sindical incideix en que UGT farà tot el possible per “enfortir” aquest diàleg: “Quan baixin les aigües, els ponts seran molt necessaris per poder transitar”.

Josep Maria Álvarez destaca, en qualsevol cas, que no li sembla “raonable que segueixi havent polítics independentistes en presó preventiva “quan podrien estar a casa seva esperant el judici”.

“Crec que el risc de fuga associat a persones que han fugit de la llei de manera col·lectiva -en al·lusió a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i altres quatre exconsellers- no és un argument de fons”, assevera el líder d’UGT, que recorda que alguns dels polítics que són a la presó van tornar de Bèlgica per declarar a l’Audiència Nacional encara “sabent el que arriscaven”.

Crítiques al posicionament

Álvarez reconeix que el seu posicionament sobre el procés sobiranista, tant a favor, inicialment, del dret a decidir, com de la llibertat dels polítics presos, li ha comportat crítiques, però subratlla que “el sindicat és com la societat catalana” i que per tant ha viscut la mateixa tensió que es respira als carrers.

“Jo he dit sempre que no sóc independentista, però sí crec en una Espanya diversa, plural, respectuosa i que això no tingui límits”, apunta l’entrevistat. UGT, igual que CCOO, va participar el passat 15 d’abril en una multitudinària manifestació a Barcelona per demanar la llibertat dels polítics presos, el que va provocar una allau de crítiques i un gran malestar en el propi sindicat. Preguntat per si UGT tornaria a participar en un acte d’aquest tipus, Álvarez respon de forma contundent: “Sense cap mena de dubte, sí”.

“Nosaltres érem molt conscients de les dificultats que tenia una manifestació d’aquestes característiques i vam posar condicions. La pancarta no parlava de presos polítics, deia que els volíem a casa”, subratlla Álvarez, que reitera que “no té cap sentit” que els polítics independentistes estiguin en presó preventiva “podent estar a casa seva preparant-se el judici”.

Aquest suport als presos sobiranistes ha passat també factura a UGT, encara que el seu líder minimitza l’abast i xifra en “menys de 300 a tot Espanya” el nombre d’afiliats que s’han donat de baixa en els últims mesos per aquesta qüestió. De fet, apunta el dirigent sindical, l’organització ha mantingut una evolució positiva en l’últim any i ha tancat 2017 amb 939.358 afiliats, uns 8.000 més que l’exercici anterior. “I aquest 2018 -remarca Josep Maria Álvarez- segurament batrem el rècord de persones que s’afiliïn des que tenim comptabilitzats els registres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona