Política

Turquia respon als EUA amb una pujada d’aranzels

Al·lega “reciprocitat” amb les taxes addicionals que els nord-americans han imposat a l’acer i l’alumini turcs

L’endemà d’anunciar un boicot als dispositius electrònics nord-americans (com ara els iPhone), Turquia va aprovar un augment dels aranzels sobre productes importats dels EUA “en reciprocitat” a la pujada de les taxes que Washington va imposar a l’acer i l’alumini turcs.

Els impostos addicionals aprovats ahir per la presidència turca graven la importació de productes com ara tabac, nous, arròs, vehicles, alcohol, cosmètics i carbó. Les pujades van des del 10% en productes de fusta, fins al 140% sobre l’alcohol, passant pel 120% en el cas dels automòbils.

L’anunci d’aquestes mesures s’emmarca en la recent escalada de tensions diplomàtiques amb els EUA arran de la detenció, fa dos anys, d’Andrew Brunson, un sacerdot protestant nord-americà a Turquia acusat d’espionatge a favor del partit independentista kurd PKK i del predicador Fethullah Gülen, exiliat als EUA i a qui Ankara acusa de ser el cervell del fallit cop d’estat del 2016 contra l’actual president, Erdogan.

No al recurs del clergue

Un tribunal d’Esmirna va tornar a rebutjar ahir el recurs presentat per la defensa de Brunson, en arrest domiciliari des del juliol per “motius de salut”, i va decidir mantenir la presó preventiva i la prohibició d’abandonar el país.

El recurs de Brunson serà examinat pròximament per un tribunal superior, segons va informar l’agència semipública de notícies Anadolu.

La detenció del clergue nord-americà sota l’acusació de vincles terroristes és una de les principals causes de la tensió diplomàtica amb Washington.

L’administració Trump va imposar, aquest mes, sancions a dos ministres turcs i va duplicar els aranzels a l’acer i l’alumini de Turquia, unes mesures que han fet augmentar la desconfiança dels inversors en el país eurasiàtic i accelerar la caiguda de la lira turca, que, malgrat el repunt d’ahir, s’ha depreciat respecte al dòlar més del 25% des de començament de mes.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va tornar a definir ahir la crisi de la lira com un “atac econòmic contra Turquia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona