Política

Turquia torna a rebutjar l’alliberament del religiós tot i l’amenaça dels EUA

Washington alerta Ankara de noves sancions si no treu de la presó el pastor Brunson

S’accentua la crisi diplomàtica mentre la lira turca continua a la baixa

La crisi diplomàtica entre els EUA i Turquia no afluixa. Un tribunal turc va tornar a rebutjar ahir la petició d’alliberar el religiós nord-americà Andrew Brunson, en presó preventiva des de fa gairebé dos anys i que ha generat una profunda topada entre Washington i Ankara, tradicionalment aliats, que ha accelerat l’esfondrament de la lira turca.

La d’ahir és la tercera vegada que la justícia turca no accepta l’apel·lació del pastor, resident a Turquia des de fa 20 anys i acusat de vincles terroristes. Detingut l’octubre del 2016, Brunson està acusat d’espionatge i de vincles amb la guerrilla kurda del PKK i també amb el predicador turc exiliat als EUA Fethul·lah Gülen. Segons el govern turc, aquest és al darrere del cop d’estat fallit contra el president, Recep Tayyip Erdogan, de fa dos anys, en el qual també estaria vinculat Brunson.

Els Estats Units n’han demanat amb insistència l’alliberament, però Turquia s’hi nega emparant-se en la independència judicial. Dijous, el president dels EUA, Donald Trump, va escriure una reveladora piulada a Twitter que fa pensar que la crisi s’allarga: “Turquia s’ha aprofitat dels Estats Units durant molts d’anys. Ara reté el nostre meravellós pastor cristià, a qui he de demanat que representi el nostre país com un gran ostatge patriota.”

A principis d’agost, els EUA van imposar sancions econòmiques als ministres de l’Interior i de Justícia turcs. Ankara hi va respondre amb mesures idèntiques. La situació ha aprofundit la desconfiança dels inversors en l’economia turca, llastada amb un elevat deute en divises i una inflació que se situa en el 15% interanual. Els EUA van tornar a amenaçar amb més sancions, dijous, una setmana després d’haver duplicat els aranzels sobre l’acer i l’alumini turcs. Com a resposta, Erdogan va instar a boicotejar els productes electrònics nord-americans. Aquestes mesures han enfonsat la lira turca, que va de baixada des de principis d’any i que ahir va tornar a perdre el 5%, encara que en els darrers dies es va recuperar una mica gràcies a les mesures anunciades pel Banc Central turc.

Reformes

Entre les primeres mesures concretes que s’aplicaran es preveu retallar la despesa pública. També s’aplicarà una política fiscal més ajustada i un paquet de reformes estructurals amb l’objectiu de tranquil·litzar els inversos. El ministre de Finances, Berat Albayrak, gendre d’Erdogan i al centre d’aquesta polèmica, també va prometre altres mesures com flexibilitzar el mercat, laboral i rebaixar la inflació a un dígit.

Segons els economistes, el Banc Central turc hauria d’apujar els tipus d’interès, una política a la qual fins ara s’ha oposat Erdogan, que amb els canvis constitucionals del juliol té un enorme poder sobre la institució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona