Política

Milers de persones es mullen a Lledoners per honorar Forn

Resposta multitudinària, tot i la pluja, a la crida de l’ANC i Òmnium a l’exterior de la presó per retre homenatge als servidors públics del 17-A

Torra reivindica la convivència com a valor a preservar

Ni tan sols la pluja, per moments intensa, que gairebé no va parar de caure durant tota la tarda d’ahir va fer enrere els milers de persones que van fer cap a l’entorn de la presó de Lledoners per retre el seu particular homenatge a les víctimes del 17-A de fa un any, però també i especialment als servidors públics, com els Mossos i els serveis d’emergències, que van treballar aquells dies, amb l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, ara empresonat, al capdavant. Ell, i en menor mesura el major de la policia catalana Josep Lluís Trapero, imputat per sedició, van ser els grans protagonistes absents de la convocatòria feta fa tot just uns dies per l’ANC i Òmnium Cultural, que tot i l’hora de retard amb què va començar va erigir-se ahir en l’acte amb més participació popular de la jornada, després dels institucionals del matí a Barcelona. I és que tant per accedir-hi com per abandonar-lo es van produir nombroses cues a la C-55 i en els camins que donaven accés als dos grans pàrquings habilitats en sembrats ja segats vora la presó, fet que va fer arribar tard fins i tot alguns dels que hi havien d’intervenir. Molta gent, això sí, havia començat a arribar ja des d’hores abans al lloc.

Aquest cop sense autoritats espanyoles, també hi va ser el govern gairebé en ple, encapçalat pel president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès, que minuts abans havien visitat els presos polítics al centre penitenciari en companyia de la parella de Forn, Laura Masvidal. “Fa massa dies que ens concentrem perquè es vulneren drets civils que haurien d’estar especialment protegits”, lamentava ella, una de les grans aclamades de la jornada al crit de “no esteu sols!”. “Ja n’hi ha prou!”, etzibava, abans de mostrar la samarreta signada que funcionaris i companys presos van regalar ahir al seu home per agrair la feina de fa un any.

“Gràcies per mullar-vos cada dia pels drets humans, la llibertat d’expressió, el dret a l’autodeterminació i la independència”, va agrair també Torra als congregats, abans d’apel·lar a la convivència i la fraternitat com a valors definidors del poble català que cal preservar. El president va denunciar un cop més la “farsa” que manté Forn i la resta a la presó i l’exili, i va fer una crida a passar a l’atac contra “aquest estat espanyol injust”. “No ens hem de defensar de res, Europa ja ens ha donat la raó”, reclamava, mentre proposava “iniciar una marxa pels drets civils, socials i nacionals” del país, que no s’aturi fins a fer efectiva la República.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, s’havia enorgullit abans que l’acte s’hagués convertit en “l’autèntic homenatge popular, amb respecte”, a les víctimes i als servidors públics del 17-A, exemplificats en Forn, en contraposició a un acte institucional del matí magrejat per un grupet monàrquic. “Cap rei s’ha de poder atorgar el protagonisme en un dia com avui, vergonya!”, cridava Mauri, que incidia que “cap dels seus carcellers” va poder mirar Masvidal als ulls quan la van haver de saludar.

El president de l’AMI, Josep Maria Cervera, va lloar el “lideratge inqüestionable” que van mostrar Forn i Trapero arran del 17-A, així com la “sensació de país organitzat” que Catalunya va donar al món aquells dies, que l’Estat “no va pair gens bé”, fins al punt de perseguir-los setmanes després arran de l’1-O. Cervera, que feia una crida a la ciutadania a mantenir-se alerta davant el gihadisme, va lamentar que romanen “molts interrogants” sobre aquells fets que el Congrés espanyol no ha volgut investigar fins ara. En l’acte es va denunciar, a més, el “perill” que suposa que els Mossos encara no formin part de la Interpol.

Com diu Jordi Cuixart, no ens hem de defensar de res; anem a atacar aquest Estat espanyol injust
Quim Torra
president de la generalitat
Hem convertit aquest acte en l’autèntic homenatge popular, i no el que hem vist aquest matí
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium
Arran del 17-A per primer cop ens vam sentir un estat; un mes i mig després ens vam sentir un poble
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc

Paluzie insta a recuperar la comunió amb els Mossos

Tot i el caràcter reivindicatiu de l’acte sobre la bona feina feta fa un any, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, hi va aportar també un punt crític. “Llavors col·lectivament ens vam sentir estat per primer cop, i els Mossos hi van ajudar”, constatava primer, per tot seguit llançar un repte després que la nit anterior alguns policies del cos intentessin despenjar una pancarta contra la presència del rei en un edifici a la plaça de Catalunya de Barcelona. “Els Mossos ens han de tornar a fer sentir orgullosos, han de ser el garant de la llibertat d’expressió, que és el bé més preuat”, etzibava Paluzie, que lamentava: “Aquesta nit hi ha hagut moments en què no ha estat així, i esperem que el govern n’hagi pres nota.” “Hem de recuperar la comunió del 17-A”, subratllava la presidenta de l’ANC, que a més demanava un esforç a l’executiu per fer-se fort en les seves competències. Paluzie, a més, lamentava que les víctimes hagin passat un “viacrucis burocràtic” l’últim any, en què no s’han “sentit acompanyades” pel govern. “Hem de millorar els dispositius, aspirem a ser exemplars”, s’exigia, un guant que recollia Torra, que precisament al matí va estar amb els familiars. “No les hem acompanyat aquest any, i només si som capaços de fer-ho millorarem com a país”, prometia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona