Política

La fiscal de l’Estat considera els llaços llibertat d’expressió

Descarta cap delicte i ho circumscriu a les competències de la Generalitat perquè afecta la seguretat ciutadana

La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, considera que posar llaços grocs a la via pública en protesta per l’empresonament dels dirigents catalans és una mostra de llibertat d’expressió i no representa cap delicte. Però tampoc és delicte treure’ls i eliminar-los de la via pública com fan els partidaris de l’empresonament, hi afegeix.

La fiscal general nomenada pel PSOE descarta cap actuació pel que fa a aquestes expressions públiques. “Tan lícit és fer pública una opinió ideològica com manifestar-la de manera contrària retirant material”, va defensar ahir des de Santander, segons l’ACN.

Segarra considera que aquestes expressions públiques queden fora de l’àmbit penal de l’organisme que dirigeix i es circumscriuen en l’àmbit de la seguretat ciutadana i que, per tant, és un afer que correspon a les competències de la Generalitat. La fiscal revela que no hi ha cap procediment penal obert en relació amb el conflicte dels llaços i que la fiscalia només estudiarà denúncies que es presentin per possibles danys, com –defensa– es faria en qualsevol altre lloc de l’Estat.

Les declaracions de Segarra arriben després que els Mossos van identificar, la nit de dijous a divendres catorze persones que es dedicaven a eliminar de la via pública llaços i símbols independentistes com estelades i cartells per la comarca de la Ribera d’Ebre. Entre els identificats hi ha un agent de la Guàrdia Civil.

Ciutadans i el PP ja juguen amb un nou 155 contra Torra

Tot i que la nova fiscal general també ha circumscrit a la llibertat d’expressió política les paraules del president, Quim Torra, sobre la necessitat d’“atacar” l’Estat per injust com a estratègia de defensa dels dirigents catalans que seran jutjats, Ciutadans ja demana al govern de Pedro Sánchez que faci a Torra un requeriment previ a l’aplicació del 155. Pel líder del partit, Albert Rivera, ha arribat l’hora de fer acatar la Constitució al president de la Generalitat. Si no respon positivament al requeriment, cal tornar a aplicar el 155, però, aquest cop, “durant més de temps i sobre competències més concretes”. Tot i que el líder català del PP, Xavier García Albiol, encara no veu arribat el moment de tornar a suspendre l’autogovern de Catalunya, sí que demana que la fiscalia actuï contra Torra. I si cal aplicar el 155, aquest cop també s’han de purgar els Mossos i TV3. La fiscal deixa clar que cal jutjar fets concrets, no pronunciaments polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona