Política

Atac terrorista als Mossos

Un home crida “Al·là” i amb un ganivet “s’abraona” a una agent dins la comissaria de Cornellà de Llobregat, i la policia el mata d’un tret

S’afirma que és un cas “aïllat” i controlat

Nou atac contra els Mossos d’Esquadra, passats només dos dies del primer aniversari dels atemptats gihadistes a Barcelona i Cambrils. Un veí de Cornellà de Llobregat, Abdelouahab Taib, de 29 anys i d’origen algerià, va ser mort ahir d’un tret per una agent de la policia catalana a l’interior de la comissaria dels Mossos d’aquest municipi del Baix Llobregat. “L’home, amb un ganivet de dimensions considerables, deia el nom d’Al·là i s’ha abraonat contra l’agent amb voluntat homicida; i l’agent ha disparat en témer per la seva integritat física”, explicava ahir el comissari superior dels Mossos, Rafel Comes, que va afegir que s’investigaven els fets com un “atemptat terrorista”. Al vespre i amb més informació, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va assegurar: “Es tracta d’un fet aïllat. El seu objectiu clar era la policia i ha estat neutralitzat”, a més de detallar que la investigació està sota secret de sumari.

L’Audiencia Nacional, que és el tribunal que té competència en matèria terrorista a l’Estat espanyol, s’ha quedat la investigació perquè l’acció va ser “d’extrema gravetat”, segons el comissari superior. Els Mossos, a més, han convidat la policia espanyola i la Guàrdia Civil a prendre part en la recerca de l’atac.

Faltaven deu minuts per les sis del matí, quan l’home –segons el relat del comissari superior Comes– va trucar a l’intèrfon de la comissaria i “va demanar de forma insistent fer una consulta”, i una agent el va obrir a través d’un sistema automàtic. La policia no va sortir de la zona de recepció, formada per una finestra, segons algunes fonts. El sospitós se li va “abraonar” amb un ganivet de grans dimensions i “cridava Al·là i una altra cosa que no entenia l’agent”, segons Comes. La mossa “per repel·lir -lo” el va abatre, en principi d’un tret, tot i que no ha estat aclarit pels caps policials. L’agent i el sotsinspector que van viure l’escena violenta van rebre atenció psicològica ahir mateix.

Cap relació amb Ripoll

Les primeres certeses són que l’atacant vivia al barri de la Gavarra de Cornellà, el seu pis és a només dos minuts de la comissaria, i no tenia antecedents policials que constin als Mossos. Per això, la policia catalana va demanar la col·laboració dels cossos de seguretat de l’Estat i del servei d’intel·ligència per saber si tenia antecedents per terrorisme, a través del registre d’empremtes. “Feia temps que era a Espanya”, va precisar el comissari superior. Al vespre també va aclarir que ja havia estat identificat, a través de l’empremta, en les bases de dades estatals i faltava en els registres de la policia europea.

Alguns mitjans de comunicació van explicar que Taib feia dos anys que s’havia casat amb una veïna de Cornellà, la qual s’havia convertit a l’islam i a partir de llavors duia vel. I també que la relació de tots dos havia acabat i que ell havia de marxar del pis a final d’aquest mes.

Tot i que cal aclarir si Taib va actuar per conviccions gihadistes o per un estat d’alienació, el comissari Comes va assegurar que ho tractaven com un atemptat terrorista perquè va ser un atac directe contra un policia, perquè l’home va fer una invocació religiosa sospitosa i perquè des del 2015 Catalunya i l’Estat espanyol estan en alerta antiterrorista de nivell 4 sobre 5. En aquest sentit, el comissari Comes va explicar que han demanat a totes les comissaries dels Mossos i de les policies locals que “extremin les mesures de vigilància per a la seva seguretat”.

El comissari Comes, cap de les investigacions vers el crim organitzat i el terrorisme, va assegurar que, en principi, no hi ha cap vincle entre el veí de Cornellà de Llobregat mort i els vuit joves de Ripoll que formaven l’escamot gihadista que va matar setze persones i va ferir-ne més d’un centenar a Barcelona i Cambrils el 17 i 18 d’agost del 2017.

El magistrat Ismael Moreno, titular del jutjat central 2 de l’Audiencia Nacional i que ahir estava de guàrdia, va assumir la direcció de la investigació judicial del suposat atac terrorista. Com es fa habitualment en aquests casos, el jutge de l’Audiencia Nacional, que està a Madrid, rep el suport del partit judicial on han passat els fets, en aquest cas, de la titular del jutjat d’instrucció 2 de Cornellà de Llobregat, que ahir també estava de guàrdia. La comissió judicial va fer l’aixecament del cadàver de l’home mort. La magistrada també va acordar el comís de l’arma blanca, i que es facin proves de balística de l’arma usada per l’agent, així com la protecció i escorcoll de l’edifici on vivia el veí mort, segons el gabinet de premsa del TSJC.

El comissari Comes va detallar que ahir a la tarda es realitzarien dues reunions de coordinació. La primera, la subcomissió d’informació entre els tres cossos policials. I la segona, el gabinet de coordinació antiterrorista, presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra.

Per la seva part, l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat va emetre un comunicat en què lamentava que s’haguessin produït “aquests fets, i com a conseqüència el seu resultat letal”, i expressava “la màxima confiança en l’actuació policial i els agents” que havien actuat. Des del consistori s’hi afegia: “Es tracta d’un fet aïllat i volem transmetre un missatge de tranquil·litat a la ciutadania que en cap cas afecta la convivència ni posa en risc la normalitat de la ciutat.”

L’Ajuntament, dirigit pel socialista Antonio Balmón, insisteix a demanar “prudència en el tractament del cas fins que no hi hagi un resultat concloent de la investigació”, a més de “reiterar la disponibilitat de tots els serveis i recursos municipals  per garantir la convivència”, i alhora de posar-se “a total disposició dels Mossos i els responsables de la investigació”.

LES FRASES

S’ha abraonat contra l’agent amb un ganivet gran, i aquesta ha disparat per defensar-se
Rafel Comes
comissari superior dels mossos
Ha estat un fet aïllat. El seu objectiu clar era la policia i ha estat neutralitzat. El cas està sota secret
Miquel Buch
conseller d’interior

Tedax i unitat canina, al pis del sospitós

Els Mossos d’Esquadra van obtenir l’ordre judicial per poder escorcollar el pis del sospitós, a tres quarts de dues de la tarda. De bon matí, el bloc situat al número 6 del carrer Garraf de Cornellà de Llobregat ja va ser acordonat i vigilat per agents de la policia catalana, amb força unitats mòbils. També s’hi va acostar una ambulància. Els veïns del bloc podien sortir i entrar-hi, tot i que els veïns de la zona, a dos carrers per sota de la comissaria, havien de fer la volta per accedir als altres blocs del barri.

En els escorcolls de l’habitatge, en el qual l’atacant vivia amb una dona espanyola, van participar agents dels Tedax, la unitat canina, els GEI i la policia científica. Els Mossos van informar que es va desallotjar el bloc d’habitatges, ocupat per unes 24 famílies, per “seguretat”. Els escorcolls van acabar cap a les set de la tarda. Els veïns van explicar ahir a Efe que l’home “no es relacionava gaire”, però era un home de tracte “cordial”. D’altres van detallar que s’acabava de separar de la seva dona, espanyola, i practicant de l’islam.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona