Política

El govern espanyol recorre al decret llei per poder exhumar Franco

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres una modificació puntual de la Llei de Memòria Històrica que s’haurà de validar al Congrés

L’executiu opta per aquesta fórmula per evitar possibles demandes de la família

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres un decret llei per exhumar les restes mortals de Francisco Franco, que reposa al Valle de los Caídos.

El ministre de Cultura Cultura, José Guirao, ha confirmat aquest dimarts en una entrevista a la Cadena Ser que està previst que de la propera reunió de l’executiu de Pedro Sánchez en surti un decret llei que modificarà “puntualment” la Llei de memòria històrica per fer possible el trasllat de la mòmia del dictador. Després d’aprovar-se per Consell de Ministres, el decret haurà de passar necessàriament pel Congrés dels Diputats.

L’executiu s’ha decantat finalment per aquesta fórmula i ha descartat fer-ho a través d’un reial decret, que només requereix l’aprovació per part del govern espanyol. El govern es vol blindar així la mesura davant possibles demandes de la família, que s’oposa a treure Franco del seu mausoleu.

Guirao ha justificat que d’aquest manera s’evitaran accions judicials que impedeixin dur a terme “el més aviat possible” l’exhumació de les restes. A més, l’executiu busca que la resta de grups del parlament espanyol s’hagin de pronunciar sobre treure les restes del dictador.

Però encara que el decret s’aprovi aquest divendres, la mesura no es podrà validar fins al setembre, un cop es reprengui l’activitat parlamentària.

L’exhumació de Franco ha estat un dels compromisos de Sánchez des que va arribar a la Moncloa, l’1 de juliol. El president del govern defensa que l’únic que fa el seu executiu és complir un mandat del Congrés. El maig del 2017, la cambra baixa va aprovar una proposició no de llei (i, per tant, no vinculant) que demanava treure les restes de Franco del Valle de los Caídos.

El passat 18 de juny, el govern de Pedro Sánchez va garantir que es compliria aquest mandat abans de les vacances d’agost, però més tard va haver de posposar la mesura perquè els calien “algunes setmanes” per acabar de lligar la fórmula jurídica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona