Política

Barcelona farà un inventari de solars buits per expropiar-los si continuen inactius

L’Ajuntament aprovarà aquesta tardor la modificació del planejament urbanístic per fer-lo efectiu

El PSC critica l’anunci del govern de Colau

Barcelona farà un inventari de solars buits per tal d’expropiar-los si continuen inactius. Un cop registrats els terrenys no edificats, els propietaris rebran un requeriment del consistori i, en cas que romanguin sense edificar dos anys, el govern municipal podrà iniciar un procés de compra, substitució forçosa o d’expropiació per destinar-los a habitatge públic. L’alcaldessa Ada Colau ha signat un decret aquest dimarts que estableix la creació del registre, però per tal sigui efectiu, és necessari que el consistori disposi de dret de compra preferent en determinats terrenys i estableixi el termini màxim d’inactivitat dels terrenys, mesures que l’executiu té previst sotmetre a votació al proper ple. Les primeres expropiacions podrien tenir lloc el 2020.

“No pot ser que a Barcelona hi hagi terrenys privats buits sense ús”, ha dit la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz aquest matí. “Volem evitar que els propietaris i els promotors retinguin els solars amb voluntat especulativa, volem que s’hi construeixi” i “si no ho fa el privat, ho farà l’Ajuntament”, ha continuat Sanz, que ha assegurat que la Llei d’urbanisme de Catalunya reconeix que les administracions locals tenen competències per actuar si es demostra la inacció dels promotors.

D’altra banda, la mesura també està dirigida a finques que incompleixin les obligacions de conservació o de rehabilitació requerides per garantir la seguretat de les persones o per la protecció del patrimoni arquitectònic o cultural. En aquest cas, l’Ajuntament pot costejar la intervenció necessària i després exigir-ne el pagament o quedar-se l’edifici.

L’instrument urbanístic presentat aquest dimarts permetrà, segons la regidora de BComú, “garantir funcions bàsiques” evitant “l’expulsió de veïns i veïnes dels seus barris” i es basa en l’experiència d’altres ciutats com València, que ha tirat endavant recentment una eina similar.

Crítiques del PSC

El PSC és el primer dels grups municipals a reaccionar a l’anunci d’aquest dimarts de l’Ajuntament de Barcelona de realitzar un inventari de solars buits per tal d’expropiar-los si continuen inactius més de dos anys. El regidor del PSC Daniel Mòdol ha demanat al govern municipal “menys improvisació i menys anuncis sense efectes reals” en un comunicat emès poca estona després de la presentació oficial de l’instrument urbanístic. El socialista ha acusat el consistori de ser “el major incomplidor en els terminis de construcció d’habitatge” , ja que, diu, en aquests moments disposa de “més de 80 solars públics on es podrien edificar fins a 1.565 habitatges públics.”

El regidor socialista també ha assenyalat que qualsevol mesura que estableixi un termini mínim de construcció en l’habitatge de sòl privat “hauria d’anar acompanyada d’un reforç dels serveis tècnics de l’Ajuntament” per tal de “garantir les tramitacions, i per tant les obligacions i els drets dels propietaris dels solars”.

A més, Mòdol ha recordat que l’”efectivitat” d’aquest registre esta lligada a l’aprovació definitiva de la modificació del Pla general metropolità de tanteig i retracte, actualment encara en tràmit i en debat, i que el govern municipal estudia tenir aprovada definitivament a finals d’any, ha afirmat aquest dimarts la tinenta d’alcaldia d’Ecologia,Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia