Política

PSC i PP critiquen la decisió de la Generalitat de no assistir al CPFF

Iceta considera que el govern no prioritza la defensa dels interessos dels catalans

García Albiol afirma que els independentistes responen a la debilitat del govern de Sánchez amb més “humiliacions”

PSC i PP han carregat aquest dimecres contra la decisió de la Generalitat de no assistir tampoc avui al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). L’executiu català ja no va assistir a les dues reunions anteriors convocades pel govern de Sánchez els passats 20 de juliol i 1 d’agost.

El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha afirmat en un missatge a les xarxes socials que “decisions com aquesta demostren que el govern independentista no té com a prioritat defensar els interessos dels catalans”.

A través del seu compte de Twitter, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha afirmat que aquesta és la resposta del govern de Torra a la política de “bon rotllo” del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els independentistes. “A més debilitat del govern espanyol, més humiliacions dels independentistes”, ha advertit .

El Consell de Política Fiscal Financera (CPFF) que s’ha celebrat aquest dimecres, el primer que s’ha dut a terme de forma telemàtica, ha tornat a tirar endavant el sostre de dèficit aprovat per aquest organisme el 19 de juliol i tombat pel Congrés dels Diputats el 27 del mateix mes. La votació de les comunitats autònomes també ha estat igual a la de l’últim CPFF, amb l’única diferència que aleshores el País Valencià es va abstenir i ara hi ha votat a favor. Com en la reunió del dia 19, Catalunya tampoc ha participat en aquesta trobada. L’aprovació d’avui dona compliment a allò previst a la Llei d’Estabilitat Pressupostària, que exigeix la remissió d’un nou acord d’objectius en el termini d’un mes al Congrés.

Així doncs, tal com aleshores s’ha fixat el límit de dèficit per a les Comunitats Autònomes en un 0,3% per al 2019, en un 0,1% per al 2020 i en un 0% per al 2021. El govern de Pedro Sánchez remarca que aquests objectius suposen un marge addicional de dues dècimes del PIB per a les administracions autonòmiques l’any 2019, que es tradueixen en 2.500 milions euros més de despesa. Pel que fa als objectius d’endeutament, s’han fixat, també com en l’última reunió del CPFF, en un 23,7% el 2019, en un 23% el 2020 i en un 22,2% el 2021.

Des del govern espanyol s’indica que la proposta ha estat sotmesa a la Comissió Europea i implica una “flexibilització” de l’objectiu de dèficit de dues dècimes per a les Comunitats Autònomes l’any 2019 i d’una dècima per al 2020. La senda de dèficit pactada amb vuit vots a favor (Andalusia, Astúries, Cantàbria, el País Valencià, l’Aragó, Castella-La Manxa, Extremadura i les Balears) i sis en contra (Galícia, la Rioja, Múrcia, les Canàries, Madrid i Castella i Lleó) haurà de tornar a ser sotmesa, ara, al Congrés dels Diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES