Política

L’ANC organitzarà les primàries sobiranistes de Barcelona i Catalunya

L’acord amb Graupera afegeix pressió als partits perquè acceptin llistes unitàries

L’entitat diu que ni s’hi presentarà ni donarà suport a cap candidat

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) s’implicarà en l’organització de les primàries independentistes amb vista a les municipals per tal de promoure llistes unitàries que competeixin per l’alcaldia. Després que els socis de l’entitat van ratificar majoritàriament en consulta interna la decisió del secretariat d’impulsar primàries entre l’independentisme, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va assegurar ahir que una de les febleses de l’octubre que van frustrar la república catalana va ser “no disposar d’alcaldies independentistes, en particular a Barcelona”, on, recorda, l’alcaldessa Ada Colau no va parar de demanar tot el mes que no es declarés la independència.

Tot seguit, però, Paluzie va voler aclarir el paper de l’entitat en les primàries: “L’ANC no es presenta a les eleccions municipals ni donarà suport a candidats concrets. Ajudarem a fer les primàries amb l’objectiu que hi hagi el màxim de candidatures unitàries. Posarem recursos materials i humans en l’organització.” Paluzie; Jordi Graupera, l’impulsor de Primàries Barcelona, i Josep Manel Ximenis, promotor de Primàries per la República, van signar ahir un acord de coorganització de les primàries a tots els municipis del país en què es decideixin fer –a més de Barcelona, ja han sorgit iniciatives locals a Terrassa, Cambrils, Reus i Mataró–. Ximenis va qualificar ahir de “molt important” la implicació directa de l’ANC per l’extensió que pot representar del fenomen arreu: “Permet de superar el desencís que provoca el que els ciutadans interpreten com a picabaralles dels partits.” Ximenis i Graupera van fer ahir mateix una crida a les bases de JxCat, ERC i la CUP perquè participin en les primàries –cal recordar que ERC i la CUP ja han rebutjat de fer-ho.

Després de reconèixer que només ha tingut contactes informals amb els líders dels partits, Paluzie va deixar clar que el pas endavant fet per l’ANC té l’objectiu d’empènyer-los perquè s’integrin en el procés. Qui va exterioritzar ahir major satisfacció va ser Jordi Graupera, per la repercussió que pot representar per a les primàries la implicació de l’ANC: “Avui comencem a desprecintar el sistema de partits i el búnquer en què s’ha convertit la política catalana.”

L’impulsor de les primàries de Barcelona i previsiblement futur candidat va triar ahir paraules dures per als partits: “Això és una revolta cívica perquè els ciutadans prenguin les institucions i els municipis. Les direccions dels partits són les que tenen menys interès perquè els qüestiona l’autoritat. Però hi ha una unitat natural, la de l’1-O, i la pròxima peça que caurà en aquest dòmino són les bases dels partits perquè s’afegeixin al cens.”

Les primàries “obertes, unitàries i transversals” tindran finalment un cens conjunt –inclòs el de Barcelona– que es posarà en marxa el dilluns 27 d’agost a través del web digital www.primariescatalunya.cat .

L’ANC no prendrà partit fins que no es facin

A més d’organitzar les primàries, l’ANC oferirà a les iniciatives locals serveis tècnics i logístics i assessorament perquè puguin crear l’estructura per portar-les a terme. A Barcelona s’ha acordat de consensuar el reglament abans del 15 de setembre i d’ampliar la presentació de candidatures fins al 31 d’octubre. L’ANC vol deixar més temps als partits perquè madurin una possible incorporació. Per a la resta de municipis, s’acordarà un reglament genèric que tingui en compte la singularitat de cada lloc. Les entitats i partits que decideixin participar-hi integraran una comissió de garanties que vetllarà per la transparència i la neutralitat del procés. En cas que l’ANC no aconsegueixi la integració dels partits en el procés, Paluzie avança que el secretariat de l’ANC, junt amb la territorial de cada municipi, decidirà el posicionament, i recorda que quan el 2015, es van presentar JxSí i CUP es va demanar el vot per a tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia