Política

Trump avisa dels danys als mercats d’un judici polític

El president dels EUA diu que va pagar de la seva butxaca el silenci de dues examants i que no va incomplir el finançament electoral

El fiscal general retreu al magnat les interferències polítiques

Asfixiat per les acusacions judicials destapades pel seu exadvocat, l’estratègia del president dels EUA, Donald Trump, s’està centrant a intentar convèncer que ell no va cometre cap delicte ni ordenar res il·legal i a alertar dels riscos per a l’economia d’un eventual impeachment (procés de destitució). Dos dies després de l’escàndol, Trump continua intentant totes les opcions per desmarcar-se de Michael Cohen, que el va assenyalar com a conspirador per haver violat lleis electorals amb el pagament a dues dones per silenciar dos affaires extramatrimonials a poques setmanes de les eleccions.

El magnat va dir que els diners del pagament provenien de la seva butxaca i no dels fons de campanya, com si així pogués evitar cap possibilitat de violació criminal de la llei electoral. S’equivoca: el problema no és d’on venien els diners, sinó el benefici que se n’esperava –influir en les eleccions– i, especialment, no haver-ne informat l’organisme electoral.

La bola continua creixent i la Casa Blanca, tot i assegurar que el president “no ha fet res dolent” i no està “gens preocupat”, augura que estarà en fase de reparació de danys encara uns quants dies. Els líders republicans, per si de cas, no han dit ni piu sobre el tema des que va esclatar tot. És prou significatiu, ja que en el benentès que no hi haurà conseqüències judicials contra el mandatari –com a mínim mentre sigui al Despatx Oval–, sí que podria afectar a àmbit politicoelectoral.

En vista del retorn dels rumors d’impeachment, Trump va advertir que, si hi hagués un judici polític, “els mercats s’enfonsarien, tothom seria molt pobre”. “No entenc com pots fer un judici polític a algú que està fent una bona feina”, va etzibar a una periodista del canal conservador Fox News. Immediatament, va qualificar el seu mandat amb un humil “excel·lent”.

L’altre focus de tensió, la condemna al seu excap de campanya Paul Manafort per vuit delictes de frau bancari i fiscal, està en un rumb molt diferent. Trump aprecia que Manafort no s’hagi girat en contra seva, i tot i que en públic diu que encara no ha estudiat si emetrà un perdó presidencial per salvar el seu exaliat, de portes endins s’està començant a tractar la qüestió. Si fos així, el missatge que transmetria seria clar: tant se val si es comet un crim, que mentre se sigui lleial al president i no s’hi giri en contra, les possibilitats d’esquivar sentències i empresonaments són reals. Molts crítics al president ho comparen amb estratègies pròpies de la “màfia”.

I, mentrestant, Trump va tornar a carregar contra el seu propi departament de Justícia. “Ara sempre escric justícia entre cometes”, va dir. També va reprendre els atacs contra el fiscal general Jeff Sessions, a qui va donar el càrrec “perquè va sentir que li era lleial”. Sessions va replicar poc després a les paraules del president i va recordar que, mentre ell sigui al càrrec, “les accions del Departament de Justícia no estaran influïdes de manera impròpia per consideracions polítiques” com pretén Trump.

Defensa dels blancs sud-africans

El president dels EUA, Donald Trump, va desfermar un nou escàndol amb caire racista, en criticar la reforma sobre la propietat de la terra a Sud-àfrica, tot assegurant que es tractava d’una acció governamental destinada a perjudicar “agricultors blancs”. El mandatari, incitat per una informació del canal conservador Fox News, va utilitzar Twitter per anunciar que havia demanat al seu secretari d’Estat, Mike Pompeo, que estudiï les “expropiacions” –en referència a una política postapartheid que permet redistribuir a població negra les terres que se’ls van expropiar–, i la “matança a gran escala” de grangers sense proves que sigui així. Sud-àfrica va acusar Trump d’estar “desinformat” i de tenir una “visió limitada que només busca dividir la nació i recorda el passat colonial”. L’exlíder del Ku Klux Klan, David Duke, en canvi, va animar el president a actuar per protegir els grangers blancs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona