Política

Avancen els tràmits per decidir sobre la recusació de cinc jutges de la causa contra el procés

L’instructor de l’expedient envia tota la documentació a la Sala 61 del Tribunal Suprem, que previsiblement la resoldrà al setembre

Vicente Magro rebutja la recusació plantejada contra ell per cinc processats

Avancen els tràmits per resoldre la recusació plantejada per onze dels processats independentistes contra cinc magistrats que han de jutjar la causa del procés al Tribunal Suprem (TS) espanyol. El magistrat encarregat de recollir tota la informació sobre l’expedient de recusació, Vicente Magro, ja ha conclòs la seva tasca i ha enviat tota la documentació a l’anomenada Sala del 61, que s’encarrega d’aquest tipus d’incidents de recusació. La Sala haurà de fixar la data per resoldre ara aquest expedient, que previsiblement serà a principis de setembre.

El president Carles Puigdemont; el vicepresident Oriol Junqueras; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; els consellers Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Lluís Puig, Meritxell Borràs, Clara Ponsatí; el diputat Jordi Sànchez i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, insten el Suprem a apartar cinc dels magistrats del tribunal que els ha de jutjar perquè consideren que estan “contaminats” i no són “imparcials”. En concret, demanen recusar Manuel Marchena, Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo Gómez, Luciano Varela Castro i Antonio del Moral García. Tots ells (a excepció de Del Moral que substitueix l’exfiscal general Julián Sánchez Melgar) van formar part de la sala que va admetre a tràmit la querella interposada per l’exfiscal José Manuel Maza, el passat 31 d’octubre i que va desencadenar tot el procés judicial.

Un cop ha tingut tots els incidents de recusació presentats per les defenses, les al·legacions fetes per la Fiscalia (que ja s’hi ha oposat) i pels mateixos magistrats que es volen recusar, Magro ha conclòs la instrucció i ho ha enviat tot a la Sala del 61, encarregada de resoldre aquests casos.

Aquesta sala està presidida pel president del Suprem, Carlos Lesmes, i formada per 16 magistrats, els presidents de les cinc sales i també el magistrat més antic i el més modern de cadascuna d’elles. En aquest cas, el president de la Sala Segona, Manuel Marchena, no podrà formar-ne part ja que és un dels magistrats a qui proposen recusar.

Segons fonts jurídiques citades per Efe, no serà previsiblement fins al setembre quan la Sala 61, famosa per dictar la il·legalització de Batasuna, es reuneixi per resoldre la petició.

Magro rebutja la seva recusació

Les defenses de Romeva, Junqueras, Sànchez, Rull i Turull també havien demanat la recusació del magistrat instructor, Vicente Magro, perquè, entre d’altres, havia estat senador del PP per Alacant.

L’instructor, però, rebutja de ple aquest intent de recusació i defensa que no hi ha “ni base jurídica ni fàctica” perquè ell només s’encarrega de tramitar la informació però en cap cas, serà ell qui adopti la “resolució de fons” sobre les recusacions plantejades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona