Política

Joana Cobo

Alcaldessa de Vilajuïga

“El temps ens ha donat raó, ara es poden fer coses”

L’alcaldessa considera que la situació econòmica de l’Ajuntament s’ha recuperat

La prioritat és continuar renovant els carrers i serveis al poble

Joana Cobo es va estrenar en la política en les eleccions municipals del 2015: professionalment venia del sector privat, no havia estat mai regidora, ni era militant de cap partit, i va encapçalar la candidatura d’ERC com a independent (avui n’és militant). L’inici de mandat va ser particularment difícil, però tres anys després considera superada la prova de foc.

Ara fa tres anys, Joana Cobo va iniciar el seu primer mandat a l’alcaldia de Vilajuïga veient-se obligada a augmentar l’IBI un 100%, amb el consegüent rebuig que això va provocar al consistori i entre els veïns. Tres anys després, considera que el temps els ha donat la raó.

L’inici de mandat va ser especialment complicat, han reconduït la situació?
Sí. Puc dir que estic satisfeta perquè vam tenir un inici molt dur. Ens vam trobar amb un endeutament del 165% a l’Ajuntament, de la gestió anterior no en sabíem res. L’única sortida que vam tenir va ser traslladar la pressió fiscal als veïns, augmentant l’IBI un 100%, no hi havia alternativa. Va ser molt dur, lògicament vam tenir molta gent en contra. El temps ens ha donat la raó. Vam salvar una subvenció pendent del Feder, avui tenim un endeutament del 62%, podríem fer un préstec –tot i que no el farem–, hem rebaixat l’IBI primer a un índex del 0,80, i ara el tenim en un 0,65. Podem començar a fer coses.
L’IBI tornarà al 0,40 com estava?
Crec que podrem seguir rebaixant-lo. No l’hem reduït més aquest any perquè hauríem hagut de renunciar a fer cap obra; ara crec que podrem fer-ho.
L’endeutament que es van trobar només s’ha d’atribuir a una mala gestió?
No he trobat res més que no es pugui atribuir a errors de gestió.
Quines són les obres de millora que han començat a fer?
Ara estem canviant les finestres de la façana nord de l’escola. És un pressupost de 35.000 euros. L’escola té 50 anys, eren finestres de ferro, que ajustaven malament, que perdien calefacció. S’havia de fer i tinc clar que l’any que ve farem una segona fase amb les finestres de l’altra façana.
Més obres?
Seguim amb el projecte de renovació de carrers i estem canviant la instal·lació elèctrica al centre del poble: un quadre elèctric nou que afecta sis carrers; això està en curs i són uns 60.000 euros, estarà fet abans de final d’any. També estem en una nova fase d’asfaltatge de carrers, acabem el condicionament del camí de Pedret amb formigó –són uns 60.000 euros–. Totes aquestes obres s’han pogut fer amb el complement de subvencions.
Queden projectes pendents?
Al setembre iniciarem la realització de les franges de protecció d’incendis. No s’ha pogut aconseguir que ens ho paguin, n’assumirem el cost i ho farà l’entitat Altem. Fer les franges de protecció és una obligació; per a la primera actuació volem intentar no haver de carregar cap rebut als veïns. També tindrem una fase important de netejar rieres; en aquest cas ens ajudarà l’ACA.
Com s’ha passat d’un endeutament del 165% a tenir recursos per a obres?
Cal pensar que vam passar dos anys sense poder fer cap despesa. El pressupost previst quan vam entrar no es va executar. La subvenció del Feder que vam salvar representava la meitat del pressupost. A poc a poc hem pogut generar superàvit que només s’ha utilitzat per eixugar deute; també hem tingut ingressos nous.
La reactivació d’Aigües de Vilajuïga és la cirera del partís d’aquest mandat?
La veritat és que sí. Vam tenir la mala sort que el mandat va començar també amb el tancament de la planta. No hi podíem fer res; al grup empresari anterior no li sortien els números, ho tenien a la venda, no havia sortit cap comprador i tancaven. La gent del poble em demanava de fer-hi alguna cosa però poca cosa podíem fer. Va ser una gran sort que en els quinze dies següents el grup Grifols manifestés el seu interès i, evidentment, hem facilitat tot el que hem pogut.
Són recursos importants?
El volum de treballadors de la planta no és el més important, però és evident que per a un petit ajuntament com el nostre un projecte com el de Grifols és important; a part dels ingressos de les llicències d’obres, les taxes que pagarà Aigües de Vilajuïga, com qualsevol activitat que es faci en un municipi, etc. Però és important també el canvi d’imatge i de projecció que significa per a Vilajuïga.
També s’ha desencallat la reconversió de l’edifici del CAT.
Sí, teníem un edifici tancat i sense ús a l’entrada del poble que es tornarà a dignificar i tindrà un nou ús: hi haurà les oficines del Parc Natural del Cap de Creus. Aquest mes de setembre tenen previst tirar endavant les obres per adequar les noves oficines. En el mateix sector hi ha una altra bona notícia: l’antic Hotel Xavi, l’únic hotel del poble, tancat des de fa vuit o deu anys, s’està renovant.
Repetirà com a candidata a l’alcaldia el 2019?
N’hem d’acabar de parlar amb la resta de regidors i companys, però la intenció hi és. Tot i que els inicis van ser molt difícils, crec que hem sabut tirar endavant, ara comencem a poder fer coses; un mandat és curt i en tinc ganes perquè m’agradaria poder seguir fent els projectes de millora pendents del poble.
Amb el mateix pacte de govern amb el PSC?
Cadascú anirà a les eleccions amb el seu programa i la seva llista. Però és veritat que hi ha hagut una perfecta entesa en aquest equip de govern, tothom ha sabut prioritzar de treballar pel poble.
Quins seran els projectes del pròxim mandat?
Seguir revisant i millorant el poble. Renovar tots els carrers, els fanals, els vorals, posar més arbres. Actuar per zones i anar polint el poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona