Política

Acord entre JxCAT i ERC per superar els desacords provocats per Llarena

Quim Torra avança en una entrevista exclusiva, junt amb Carles Puigdemont, l’acord amb el partit d’Oriol Junqueras

El Punt Avui Televisió emetrà diumenge la conversa amb els presidents sobre el nou curs polític

Puigdemont: “Ja n’hi ha prou de perdonar-ho tot a un govern de Barcelona que la posa en risc”
“Cal que fins i tot s’accentuï la reacció aquests pròxims mesos”, sosté Torra sobre el judici de l’1-O
INTERNACIONALITZACIÓ
“No hem anat a l’exili a salvar les nostres vides personals, hem anat a l’exili per denunciar la persecució política”
SEGURETAT A BÈLGICA
“Seria una temeritat que no protegíssim una personalitat com el president Puigdemont a l’exili”
ESPANYA
“No s’estan respectant els drets fonamentals”
SUPORTS
“Potser tenia un suport de l’esquerra espanyola que ara he perdut perquè em relacionen amb els polítics catalans”

El president Quim Torra avança a El Punt Avui que, a les portes de l’inici del nou curs polític, que s’entreveu convuls i tens, Junts per Catalunya (JxCAT) i Esquerra Republicana (ERC) han cosit aquest estiu les ferides de l’últim ple del Parlament amb un acord sobre la suspensió de Carles Puigdemont com a diputat, així com la d’altres diputats. “Aquest acord hi és”, va assegurar Torra durant l’entrevista conjunta amb l’expresident Carles Puigdemont que van donar en exclusiva a El Punt Avui Televisió a Bèlgica i que serà retransmesa aquest diumenge al vespre.

En un dia gris, fred i ventós, els dos presidents van compartir part de la seva jornada de retrobament en un elegant hotel de Waterloo dilluns amb l’equip d’El Punt Avui Televisió. Una cita per enllestir els últims preparatoris de la nova temporada política en què es van envoltar del seu entorn més proper –consellers a l’exili, assistents i membres del govern– sota l’atenta mirada dels mitjans de comunicació que s’arreplegaven a l’entrada de l’hotel. I és que, a diferència de Bèlgica, la tardor encara no ha arribat a Catalunya, malgrat que ja s’entrevegin núvols negres a l’horitzó polític del país. Per això, Torra vol encarar aquesta nova fase de “gran complexitat” amb “unitat del govern i del Parlament”. “Els problemes que hem tingut en els últims mesos no s’han de tornar a produir”, va dir per intentar girar full del xoc parlamentari entre JxCAT i ERC, socis a l’executiu i aliats a la cambra catalana.

Com dues cares de la mateixa moneda, Torra i Puigdemont van seure un a cada costat de Xevi Xirgo, director d’El Punt Avui i entrevistador, per desengranar les principals peces del complex tauler polític català i espanyol un any després d’esclatar el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol amb els fets de l’1 d’octubre i la suspensió de l’autonomia amb l’article 155. Un nou panorama marcat per les negociacions amb l’executiu socialista de Pedro Sánchez, el judici als presos polítics i l’acció de govern de la Generalitat de Catalunya en l’era post-155. La complicitat i bona sintonia entre els dos polítics abans de l’entrevista no va amagar, però, un cert aire de solemnitat davant de les càmeres en vista a la nova etapa decisiva, que s’obre la setmana entrant.

Tret de sortida

Dos dies abans de la gran conferència sobre la situació del país en què s’espera que Torra dibuixi el seu nou full de ruta per a l’independentisme, el president avança en l’entrevista d’aquest diumenge quin serà el to i l’objectiu d’aquest esdeveniment, així com els seus plans per tirar endavant el nou pressupost de la Generalitat. Preveient que “tot indica que a final d’any pugui començar el judici” sobre els fets del referèndum de l’1-O, el president creu que ara és el moment d’intensificar la pressió: “Cal que fins i tot s’accentuï la reacció aquests pròxims mesos.” I és que durant la conversa amb Puigdemont i Xirgo, el càrrec institucional de Torra no li va impedir llançar durs missatges contra les estructures de l’Estat espanyol, això sí, més mesurats cap al president Pedro Sánchez, amb qui haurà de dialogar en les setmanes vinents.

A banda de valorar l’estat actual de les relacions entre La Moncloa i la Generalitat, Puigdemont també explica durant l’entrevista la seva relació amb Torra, quina serà la seva tasca com a figura de projecció internacional del moviment independentista des de Brussel·les i com porta la vida a l’exili després del seu retorn a la capital belga. “No hem anat a l’exili a salvar les nostres vides personals, hem anat a l’exili per denunciar la persecució política”, defensa fermament l’expresident de la Generalitat davant de les càmeres.

Eleccions municipals

Si la tardor es preveu calenta, la primavera pot ser explosiva i Puigdemont ja escalfa màquines de cara a les eleccions municipals, en què Barcelona és la joia de la corona que el sobiranisme vol recuperar. “Ja n’hi ha prou de perdonar-ho tot a un govern de Barcelona que l’està posant seriosament en risc”, recrimina amb un to molt dur el president al consistori liderat per Ada Colau.

Valtònyc: “L’esquerra espanyola té una mica de tírria a tot el que tingui a veure amb ser català”

Serè, segur i decidit, Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, no va tenir pèls a la llengua per dir el que pensa tal com raja durant l’entrevista amb El Punt Avui que s’emetrà aquest dijous al vespre. Una sincera conversa en què regala titulars a tort i a dret amb la simplicitat i voluntat de provocació que el caracteritzen. “L’esquerra espanyola té una mica de tírria a tot el que tingui a veure amb ser català”, recrimina el jove cantant. Valtònyc és crític, contundent i sobretot directe en les seves declaracions. Especialment amb el PSOE i Podem per no haver defensat el seu dret a la lliure expressió i, en canvi, donar suport tàcit a la monarquia espanyola. “Potser tenia un suport de l’esquerra espanyola que ara he perdut perquè em relacionen amb els polítics catalans”, conclou el raper davant de la càmera.

Per contra, el jove mallorquí sí que té bones paraules amb la xarxa de polítics exiliats a Bèlgica, a qui agraeix el suport rebut. Però Valtònyc, condemnat a l’Estat a dos anys de presó per injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme, creu que el seu cas va més enllà de la causa catalana: “Ha donat a entendre a la gent que no només és un tema d’independència i dels catalans, sinó que a l’Estat espanyol no s’estan respectant els drets fonamentals.”

En l’entrevista, el cantant mallorquí també parla amb el director del diari sobre el futur més immediat del seu procediment d’extradició i avança quin creu que serà el resultat de la decisió del jutge sobre l’euroodre. Dilluns vinent el tribunal de primera instància de Gant ha de pronunciar-se sobre si executa o no aquesta ordre d’extradició europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona