Política

Sánchez avisa Torra que ja sap “quin és el camí que l’espera” si torna a l’unilateralisme

El president espanyol insta les administracions i els partits catalans a “no aprofundir en la fractura social” arran de la polèmica pels llaços

Segons Sánchez, si el president de la Generalitat opta per la tensió i per la ruptura “no es dirigiria cap a la majoria dels catalans”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha llençat un missatge al president de la Generalitat, Quim Torra, i l’ha avisat de les conseqüències que pot tenir tornar a la via unilateral. “Ell sap perfectament quin és el camí que l’espera si tornés a l’unilateralisme, trencar la legalitat o desacatar”, ha manifestat en roda de premsa des de Bogotà (Colòmbia), sense referir-se explícitament a un nou 155. Sánchez ha dit que el govern espanyol “està disposat a parlar de tot dins la legalitat” i ha dit a Torra que la política “ha d’estar al servei de la convivència”. Segons Sánchez, si el president de la Generalitat opta per la tensió i per la ruptura “no es dirigiria cap a la majoria dels catalans”. Sobre la polèmica dels llaços grocs, ha fet una crida a la calma i ha instat administracions públiques i partits a “construir convivència i no aprofundir en la fractura social”. “La seguretat i la convivència és un assumpte de tots”, ha manifestat.

En roda de premsa conjunta amb el president de Colòmbia, Iván Duque, el president espanyol s’ha referit a temes sobre la política catalana i ha llançat un missatge al president de la Generalitat, Quim Torra. Ara que es complirà un any de l’aprovació de les lleis de desconnexió i que s’acosta també el primer aniversari de l’1-O, Sánchez alerta Torra de les conseqüències que pot tenir tornar a apostar per la via rupturista amb l’Estat.

Sense esmentar el 155 (que fa temps que li demanen el PP i Cs), Sánchez l’ha avisat del “camí que l’espera si torna a la unilateralitat, a trencar la legalitat o a desacatar”. “El govern espanyol té clars els límits i que s’ha de respectar la legalitat”, ha dit. Ara bé, li ha llançat una de freda i una de calenta perquè ha seguit apostant per la via del diàleg. “Però dins la legalitat estem disposats a parlar amb el Govern, que ha de representar la majoria dels catalans”, ha declarat. Segons Sánchez, aquesta “majoria” vol “acabar amb la crisi de convivència i la fractura social” que sosté que fa “uns anys” que es pateix a Catalunya.

Sobre la crisi per la retirada o la posada de llaços grocs, Sánchez ha fet una crida a la calma. La seguretat als carrers i la convivència afecta tothom, a les administracions públiques i a tots els partits”, ha valorat. Per això, ha instat tots els “actors catalans” a “construir convivència i no aprofundir en la fractura social”.

Determinats a exhumar Franco

Sobre l’exhumació de Franco, també ha respost al burofax que la família del dictador ha enviat a la Moncloa advertint-los de querelles si tiren endavant els seus plans per treure les restes del Valle de los Caídos. Sánchez ha qualificat l’avís de la família Franco de “mena d’amenaça” i ha dit que la “determinació” del govern per treure’l de la basílica és “ferma”. Ha recordat que divendres el Consell de Ministres aprovarà un següent pas i ja s’iniciarà el procediment administratiu per treure les restes. “Entenem que a cap democràcia es pot tenir un mausoleu rendint tribut al dictador”, ha sentenciat.

Sobre les negociacions amb Podem per tancar reformes fiscals no ha volgut aclarir detalls però ha deixat clar que no s’apujarà “ni un cèntim” a les classes treballadores i mitjanes. A més, ha dit que el seu govern creu en la justícia social i que, per fer-la realitat, també cal una “justícia fiscal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona