Política

Trump amenaça d’abandonar l’OMC pel “mal tracte” als EUA

El president creu que l’organització els perjudica i els fa perdre tots els litigis comercials

Washington xoca amb el Canadà en el diàleg per renovar el seu tractat de comerç

Una de les promeses del president dels EUA, Donald Trump, era revisar i renegociar tots els tractats comercials del seu país a escala global, i la seva ofensiva va pel camí de posar en perill l’ordre comercial global que Washington s’ha encarregat d’establir des de la Segona Guerra Mundial.

Tot i que les amenaces són constants, ara sembla que sí, que Trump està disposat a trencar-ho tot i, una vegada més però gairebé a manera d’ultimàtum, va propagar la seva intenció de sortir de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) si no canvia i continua tractant “malament” els EUA.

“Si no millora, l’abandonarem”, va dir en una entrevista a Bloomberg. Per Trump, crear l’organisme va ser “el pitjor acord comercial fet mai”, un apel·latiu que utilitza per a tots els pactes comercials que els EUA tenen amb diversos països del món.

L’OMC és un dels principals objectes de crítiques de Trump al tracte injust que, al seu parer, reben els EUA per tot el món en matèria comercial. El president creu que l’organisme no fa prou per defensar-lo de les pràctiques globals, tot i que tots els seus predecessors sempre han fet esforços per mantenir l’OMC viva i reforçar-ne les capacitats i fortalesa com a regulador global.

Trump està enfadat amb el sistema de resolució de conflictes de l’OMC, que al seu parer és molt desfavorable als interessos nord-americans. Tot i això, els EUA continuen denunciant altres països pel que consideren pràctiques comercials il·legals; una de les més recents, contra Rússia. “En l’últim any hem començat a guanyar molt. Saps per què? Perquè saben que, si no és així, marxaré d’allà”, va etzibar. Les estadístiques el contradiuen: els EUA són un dels països amb més èxit a l’OMC.

Mentrestant, els EUA estan en una cursa contra rellotge per tancar el nou acord comercial amb els seus socis de l’Amèrica del Nord. Ahir era la data límit per assolir un pacte amb el Canadà, amb el qual té divergències profundes sobre el sector dels lactis i en els mecanismes de resolució de disputes. En tancar aquesta edició, les posicions entre el Canadà i els EUA estaven extremament allunyades, i uns i altres no auguraven un bon final, com a mínim a curt termini. De moment, els EUA només han estat capaços d’arribar a un principi d’acord amb Mèxic.

LA XIFRA

860.000
milions
d’euros anuals és el volum d’intercanvi comercial entre els Estats Units, el Canadà i Mèxic.

Retirada de tots els fons per als refugiats palestins

Víctor Sancho

El Departament d’Estat nord-americà va anunciar ahir que deixarà de pagar tots els fons que concedeix a l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA), una decisió que afectarà els serveis que presta a milions de persones.

“Els EUA ja no dedicaran més fons per a aquesta operació defectuosa”, va declarar la portaveu del departament, Heather Nauert. Washington era el principal donant de la UNRWA, que es finança bàsicament amb contribucions voluntàries dels estats membres de les Nacions Unides.

L’administració Trump havia qüestionat el sistema de finançament de l’agència perquè considerava que Washington hi assumia un “pes desproporcionat”. El gener passat, els EUA ja van retallar bona part de les seves aportacions i els 65 milions de dòlars entregats enguany –dels més de 360 milions previstos– seran l’última donació de Trump a la UNRWA. La relació entre l’actual administració republicana i les autoritats palestines s’ha anat deteriorant des que el president nord-americà va reconèixer, el desembre passat, Jerusalem com a capital d’Israel. Els palestins reclamen la ciutat santa com a seu administrativa i religiosa del seu futur estat independent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona