Política

Tensió a Chemnitz per una marxa de milers d’ultradretans

Un gran desplegament policial evita xocs entre els participants en una multitudinària protesta ultra i manifestants de signe contrari

Els dos bàndols acaben en una cèntrica plaça de la ciutat, separats pels antiavalots

Una multitudinària protesta ultradretana i diverses contramanifestacions han tensat fins a l’extrem aquest dissabte la ciutat saxona de Chemnitz, a l’est d’Alemanya. La mobilització arriba una setmana després de la mort d’una persona a la ciutat presumptament a mans de dos immigrants, un succés que ha desencadenat una cacera neonazi a l’estranger.

El gran desplegament policial ha impedit que s’hagin produït xocs oberts entre els sectors més violents d’un i altre bàndol durant la marxa de l’extrema dreta, si bé hi ha hagut llançament d’objectes, picabaralles i un constat intercanvi d’amenaces i insults en un ambient molt hostil.

“Diversos punts de Chemnitz estan carregats de tensió. El nostre operatiu ha hagut d’actuar en ocasions”, ha explicat la Policia de Saxònia a través de les xarxes socials.

La “marxa silenciosa” per les víctimes de la “multiculturalització” ha estat convocada pel partit ultradretà Alternativa per Alemanya (AfD) i el moviment xenòfob Patriotes Europeus contra la Islamització d’Occident (Pegida). La manifestació, que ha reunit milers de persones, ha patit diversos contratemps des que ha arrencat, cap a les cinc de la tarda. Les contramanifestacions han seguit de prop la protesta xenòfoba al llarg de tot el recorregut cridant consignes com “Nazis fora” o “vosaltres vau perdre la guerra”, a banda d’insults i esbroncades.

Tot i que els organitzadors de la protesta d’extrema dreta han fet una crida a no respondre, molts dels participants han replicat amb eslògans com “Nosaltres som el poble”, “Lliure, social, nacional”, “Estrangers fora” o “Premsa mentidera”, a més d’insultar i fer gestos obscens.

La tensió ha escalat cap al final de la marxa, que no ha pogut acabar el seu recorregut. Els dos bàndols enfrontats s’han quedat en una plaça cèntrica de la ciutat, com una olla a pressió, separats només per centenars d’antiavalots, a peu i a cavall, tanquetes de la policia i vehicles blindats.

Malgrat les crides de les forces de seguretat, cap de les parts s’ha mostrat disposada a abandonar el lloc, fet que podria ser el preludi d’una altra nit d’altercats a la ciutat.

Diversos periodistes han denunciat a través de les xarxes socials atacs i agressions verbals. La policia saxona ha confirmat almenys un atac a un equip de televisió alemany per part dels ultradretans.

En paral·lel s’ha celebrat a Chemnitz una manifestació contra la marxa dels ultradretans amb el lema “Cor en lloc d’odi”, en la que han participat polítics del Partit Socialdemòcrata (SPD), Els Verds i L’Esquerra.

“Hem d’aixecar-nos. No es pot anar a manifestacions on es fa la salutació hitleriana i caceres d’estrangers. Això és la línia vermella”, ha alertat la vicepresidenta de l’SPD, Manuela Schwesig.

El cap del grup parlamentari de L’Esquerra, Dietmar Bartsch, ha destacat que Alemanya no deixi manifestar-se tranquils els “neonazis”. “No podem tancar els ulls. Tenim un problema social. No pot ser que l’odi i el racisme tinguin de nou lloc a Alemanya”, ha avisat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA