Política

L’Estat manté el diàleg i crida a acceptar la justícia

El govern espanyol critica que Torra només parli als independentistes però reafirma la via del diàleg

Ciutadans i el PP insten Sánchez a aplicar el 155 contra la “desobediència” i la “insurrecció”

El govern espanyol censura que el president Torra fes un discurs dirigit “només als independentistes” però va refermar l’aposta pel diàleg bilateral entre els dos executius. El govern de Pedro Sánchez va reaccionar amb una compareixença breu de la ministra portaveu, Isabel Celaá.

L’executiu espanyol adverteix Torra que haurà d’acatar la sentència que dictin els tribunals sobre els presos polítics catalans i el va instar a mirar endavant per acordar solucions en qüestions com ara l’habitatge o les infraestructures, que, segons ella, són les preocupacions reals dels ciutadans. Celaá defensa que cal donar “una oportunitat a la política” i que el govern espanyol vol “continuar dialogant i buscant solucions junts”.

Diàleg i negociació

Sergi Sabrià, president del grup parlamentari d’ERC, va posar l’èmfasi en les paraules “diàleg i negociació” del discurs i en la mobilització multitudinària des de la diversitat, teixint consensos i “escoltant tothom”. Tant Sabrià com el diputat de JxCat Pep Riera també van destacar les paraules “Llibertat o llibertat”. La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va destacar la defensa de la democràcia, la pau i la llibertat com a valors “per a l’exercici dels drets civils, socials i nacionals”. En el pol totalment oposat, Ciutadans i el PP van considerar desobediència i rebel·lió el discurs del president Torra i van exigir una reacció al govern espanyol. El més expeditiu va ser el líder del partit taronja, que va demanar a Sánchez que torni a aplicar l’article 155 de la Constitució contra el govern de la Generalitat perquè, diu, Torra anuncia “una altra ofensiva per intentar liquidar Espanya”.

Declaració d’insurrecció

Encara més extrema va ser la interpretació que en va fer el líder català del PP, Xavier García Albiol: “Declaració d’insurrecció en tota regla de Quim Torra.” Els dos líders van estar d’acord que el president espanyol ha de reaccionar. “Senyor Sánchez, reaccioni i protegeixi’ns” l’instava Arrimadas, mentre que García Albiol li demana parar “aquest atac a la llibertat i a l’estat de dret”. Més diplomàtica i en la línia de la portaveu del govern espanyol va estar la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados.

Tot i criticar que el president Torra es dirigís només als independentistes i que insistís “en vies fracassades” centrades a treure les institucions fora de les lleis, la portaveu socialista no va deixar de reafirmar l’aposta pel diàleg com a única solució, a més d’insistir en la reforma estatutària i constitucional com a sortida política al conflicte.

El mateix opinava l’alcaldessa de Barcelona i coordinadora general de Catalunya en Comú, Ada Colau. També critica que Torra només s’adreci als independentistes i que anunciï una iniciativa política que repeteix els errors del govern anterior que han portat a la situació actual: “Situar les institucions fora de les nostres normes no és la solució”.

LES FRASES

És el moment dels passos endavant. Volem continuar dialogant i trobant solucions junts
Isabel Celaá
ministra portaveu del govern espanyol
Torra vol escalfar el carrer, propaganda i desobediència. Protegeixi’ns, senyor Sánchez
Inés Arrimadas
presidenta del grup parlamentari de ciutadans
Declaració d’insurrecció en tota regla. L’important és com Sánchez pensa parar aquest atac
Xavier García Albiol
president del grup parlamentari del pp
Ha tornat a insistir en els errors. Situar les institucions fora de les nostres normes no és la solució
Ada Colau
coordinadora general de catalunya en comú

Frenen el trasllat de 300 guàrdies civils

redacció

La Guàrdia Civil va suspendre ahir les autoritzacions de trasllat fora de Catalunya de 300 efectius del cos de seguretat, segons van confirmar fonts del Ministeri de l’Interior a l’ACN. Els agents s’hauran d’estar al Principat fins al 15 d’octubre, segons l’ordre rebuda. La decisió es justifica en les necessitats inherents a garantir la seguretat pública en aquest trimestre. Interior va restar importància al fet i va recordar que hi ha dates assenyalades que poden demandar més efectius com ara les celebracions de l’11 de setembre o les commemoracions del 20 de setembre o l’1 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona