Política

Els presos polítics i exiliats criden a omplir la Diagonal de “llibertat, justícia, democràcia i República” l’11-S

Els signants auguren que els catalans tornaran convertir la Diada en un exercici de “determinació pacífica i transversal”

Aposten pel diàleg amb l’Estat, però “sincer” i “sense límits”

En una carta conjunta que demà dilluns podreu llegir en aquest diari, el president Carles Puigdemont; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; el vicepresident i els consellers destituïts Oriol Junqueras, Antoni Comín, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Clara Ponsatí, Lluis Puig, Clara Ponsatí, Lluis Puig, Meritxell Serret i Jordi Turull; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; el diputat i expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC); la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel criden a participar massivament en la mobilització de l’11 de Setembre i omplir Barcelona de “llibertat, justícia, democràcia i República”.

Els presos polítics i exiliats catalans auguren que “l’escenari de repressió prolongada i el record de l’1 d’Octubre” faran d’aquesta Diada una jornada de mobilització “absolutament excepcional”, on es tornarà a expressar “la dignitat i autoestima col·lectiva” del país i la seva unió “en la pluralitat”. És per això que demanen tornar a convertir la Diada en “un exercici de determinació pacífica i transversal”, sense “caure en cap provocació estèril dels qui ens volen confrontats i fracturats”.

L’escrit insisteix en la idea de “reforçar els consensos de país” i “enfortir el sentiment de pertinença compartida”. “Ens sentim hereus dels lluitadors antifranquistes i del llegat del conjunt del catalanisme, el sobiranisme i l’independentisme, que sempre ha treballat per enriquir l’imaginari col·lectiu de país, des de l’empatia i sense demanar renúncies a ningú ni dels seus orígens, ni de la seva llengua ni de la seva identitat”, asseguren.

Els presos i exiliats reivindiquen els drets civils i llibertats que consideren en “retrocés ben visible a l’Estat espanyol”. També reclamen que es faci “justícia” en el procés judicial que afronten a Espanya perquè “no hi ha delicte”. Recorden que malgrat tribunals de diferents països europeus ja ho veuen així alguns jutges espanyol encara “s’obsessionen en una croada descontrolada”. I sentencien: “l’absolució és l’única resposta que esperem”.

Pel que fa a una eventual negociació entre Catalunya i l’Estat, reclamen un diàleg “sincer” i “sense límits, on es pugui parlar de tot en el marc de la convivència i el respecte mutu”. En qualsevol cas, adverteixen que “qualsevol proposta del govern de Pedro Sánchez ha de respectar la voluntat majoritària del poble de Catalunya”.

Finalment, reivindiquen la República catalana com la “legítima i democràtica concreció de tantes voluntats expressades al carrer i les urnes a favor dels drets i les llibertats”.

Els signants refermen el seu compromís amb “fer democràticament efectiva la República defensada dignament, pacíficament i cívicament l’1 d’octubre” i fer-ho “junts”, sense deixar “mai ningú pel camí”. “La Diagonal és una avinguda ampla on hi cap tothom. Perquè els drets que reivindiquem ens pertanyen a tots i perquè la diferencia és la condició indispensable que tenim com a societat per avançar democràticament”, asseguren.

Per tot plegat, demanen als sindicats, patronals, col·legis professionals, entitats del tercer sector, al conjunt de la societat catalana que s’impliqui “en la defensa dels drets i les llibertats universals”. “Nosaltres no defallirem”, garanteixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona