Política

Els sondejos a peu d’urna preveuen un ascens de la ultradreta a Suècia

L’enquesta de la televisió privada TV4 atorga el 41% dels vots al bloc governamental d’esquerres, el 40,1% a l’Aliança de centredreta i el 16,3% al partit xenòfob SD

La cadena pública SVT situa el centredreta al capdavant amb el 39,6%, seguit per les esquerres amb el 39,4% i atorga el 19,2% a l’extrema dreta

El partit ultradretà Demòcrates de Suècia (SD), liderat per Jimmie Åkesson, es perfila com a tercera força i es podria convertir en formació frontissa, segons els sondejos a peu d’urna difosos aquest diumenge després dels comicis generals al país escandinau.

Les dues enquestes fetes públiques divergeixen sobre quina és la força més votada però confirmen les previsions que apuntaven que l’SD aconseguiria entre un 16 i un 20% dels vots..

L’estudi del canal privat TV4, revelat alguns minuts abans del tancament dels col·legis electorals, atorga un 41% a les forces d’esquerres i un 40,1% a l’Aliança de centredreta. L’SD es quedaria amb el 16,3%.

D’acord amb aquesta enquesta, el Partit Socialdemòcrata del primer ministre Stefan Löfven seria el més votat, amb el 25,4%, seguit del Partit Moderat (conservador), amb el 18,4% i l’SD.

En canvi, segons el sondeig de la televisió pública SVT, l’Aliança de centredreta superaria el bloc governamental amb el 39,6% dels vots, només dues dècimes per davant del 39,4 del bloc governamental. La projecció de la cadena pública eleva el resultat de l’SD fins al 19,2%.

Les dues enquestes coincideixen en què el Partit Socialdemòcrata és el més votat, ja que la de l’SVT li atorga el 26,2% dels vots. En aquest cas, però, el segon lloc és per a l’SD i el Partit Moderat seria el tercer, amb el 17,8%.

En qualsevol cas, totes dues projeccions atribueixen als socialdemòcrates el seu pitjor resultat en un segle i situen els conservadors en les xifres més baixes d’ençà del 2002.

A les anteriors eleccions legislatives, els sondejos a peu d’urna de TV4 i SVT van subestimar en diversos punts el resultat de l’SD, que en l’actualitat ja és la tercera força parlamentària amb el 12,9%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona