Política

pròxim orient

Els Estats Units deixen els palestins sense oficina a Washington

El govern de Donald Trump va fer ahir un nou pas en el canvi de la política dels Estats Units al Pròxim Orient amb el tancament de l’oficina de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP) a Washington. L’executiu va justificar la decisió amb l’argument que els palestins no volen negociar, directament, cap acord de pau amb Israel. De fet, les converses de pau israeliano-palestines fa molt de temps que estan encallades, especialment després que els Estats Units van decidir de traslladar l’ambaixada a Israel de Tel-Aviv a Jerusalem, ciutat que les dues parts reivindiquen com la seva capital.

El tancament de l’oficina a Washington deixarà els palestins sense presència formal a la capital nord-americana, cosa que el negociador palestí Saeb Erekat va qualificar d’“escalada perillosa que demostra que els Estats Units pretenen desmuntar el sistema internacional per protegir els crims i els atacs israelians contra la terra i el poble de Palestina” i “contra la pau i la seguretat de la regió”.

L’anunci del tancament de l’oficina de l’OAP va coincidir amb el qüestionament per part del conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Bolton, del Tribunal Penal Internacional (TPI), òrgan en el qual els palestins volen que es persegueixi Israel per crims de guerra. Els dos moviments pretenen posar més pressió als palestins perquè s’avinguin a negociar un pla de pau nord-americà, l’enèsim que posaria sobre la taula un govern dels Estats Units. Aquest cop, però, les possibilitats que el pla es posi en marxa semblen remotes, perquè Trump ha trencat la tradicional posició formalment neutral del país per alinear-se de forma clara amb Israel. L’últim exemple, la retirada dels fons que els EUA aporten a la missió de l’ONU per als refugiats palestins, que representava el 30% del pressupost global. Washington, a més, s’està desmarcant de la solució de dos estats per resoldre el conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona