Política

Torra proposa un “pacte de la convivència” per la Diada

El president planteja en el missatge institucional la “defensa de la democràcia i la llibertat” com a punt de trobada

L’ANC supera els 460.000 registrats en la mobilització d’avui i omple tots els trams

El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer ahir una crida a bastir un “pacte de la convivència” a Catalunya, que tingui com a punt de trobada de tots els catalans “la defensa de la democràcia i la llibertat”. “Són l’únic terreny fèrtil sobre el qual pot créixer el benestar, la justícia, el progrés, la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats”, va remarcar el president en el seu primer missatge institucional televisat amb motiu de la Diada. Ara que des de l’unionisme s’insisteix en el suposat trencament de la convivència i la cohesió social, Torra va voler incidir just en el contrari, i va recordar que “conviure és viure els uns amb els altres, i no pas els uns sota els altres”, per destacar que la República que aspira a implementar ha de ser compartida entre “tots els catalans”. “Dediquem la Diada a la llibertat, perquè la llibertat no fractura mai; el que fractura és la seva absència”, concloïa Torra, que feia una crida a “mantenir sempre el bon to i el somriure, malgrat els insults i les humiliacions”.

Fent gala dels seus coneixements d’història, el president va partir de l’analogia amb una votació del juliol de 1713 al Palau de la Generalitat, el de la Junta de Braços que substituïa les Corts Catalanes, que va decidir anar a la resistència fins a les últimes conseqüències en la guerra contra les tropes de Felip V. “Va ser segurament un dels actes de sobirania plena més importants que ha fet el nostre país en l’època moderna, i els catalans van defensar-lo fidelment fins al darrer instant”, emfasitzava. Segons ell, ara s’està en una nova “cruïlla històrica”, i la decisió està entre “conformar-se” amb les injustícies i les amenaces, o bé “resistir i avançar”. I igual que històricament els catalans s’han aixecat després d’una derrota, ara insta a tornar-hi en un “combat democràtic i pacífic” pels drets civils, socials i nacionals; això sí, sense abandonar la bandera del diàleg i la pau que sempre han brandat, per molt que “algú ho voldria i mira de provocar-ho”. “La paraula i el vot són les nostres úniques eines, són els nostres baluards”, cloïa.

La Diagonal, a vessar

Torra, que va acabar amb un “Visca Catalunya lliure!”, va transmetre “tot el coratge pels dies que vindran”, començant pel d’avui, una Diada en què es prepara una altra mobilització gegantina a Barcelona. L’ANC feia públic ahir a la tarda que ja ha assolit els 460.000 registrats i que estan plens els 37 trams en els quals ha dividit el recorregut de l’onada sonora gegant que travessarà la Diagonal des de les Glòries fins als jardins de Pedralbes, on hi haurà l’escenari principal. Per tots els que no hi poden anar però volen fer notar el seu suport, s’ha reservat una fila zero on es poden inscriure a través del web . Segons l’entitat, s’han superat ja els 1.500 autocars que vindran de tot el país, i s’han venut més de 275.000 samarretes oficials.

ERC també va fer ahir una crida a participar en la Diada a tothom que creu “que s’estan vulnerant els drets del poble català i de moltes persones”, per enviar també un “missatge a La Moncloa”. “Hem de ser més que mai, emulant aquell 3-O”, reclamava la portaveu, Marta Vilalta. En un manifest, els comuns també van cridar a la participació en els actes d’avui, una Diada “amb objectius compartits” i “des de la pluralitat”, especial per l’existència de presos i exiliats polítics, un fet que “no es pot normalitzar”. La CUP també va emetre una nota en què insta a fer que aquesta Diada sigui el “toc d’inici d’una ofensiva popular” per recuperar els drets arrabassats.

LES FRASES DEL PRESIDENT

Ens cal decidir si davant les injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l’exili ens conformem o resistim i avancem
No abandonarem mai les banderes del diàleg, la pau i la paraula. Potser algú ho voldria i mira de provocar-ho. No ho aconseguirà
El nostre govern s’ha compromès a fer efectiva la República, una República compartida que ha de ser la de tots els catalans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona