Política

El jutge del 13 atribueix a Aragonès un delicte de desobediència

El magistrat que investiga els preparatius de l’1-O considera que l’aleshores número 2 d’Economia no va fer res per impedir el referèndum malgrat haver rebut la notificació del TC

També imputa el delicte de desobediència a Josep María Jové

El titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona –que investiga els preparatius del referèndum de l’1-O– atribueix al vicepresident del govern, Pere Aragonès, un delicte de desobediència per no haver impedit la celebració de la consulta tot i les resolucions dictades pel Tribunal Constitucional (TC).

Així apareix en l’exposició raonada que el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer va enviar a l’alt tribunal català a finals de juliol i a la qual ha tingut accés a l’ACN, després que aquest dilluns hagi estat repartida a les parts. En aquest document, el jutge demana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investigui Aragonès i també l’ex-secretari general d’Economia Josep Maria Jové, en el seu cas per desobediència, malversació de fons públics i revelació de secrets, ja que tots dos són aforats per ser diputats al Parlament.

Segons el jutge, Aragonès, que en aquella època era secretari d’Economia, va rebre una notificació del TC sobre la suspensió del decret de normes complementàries per a la celebració del referèndum el 13 de setembre del 2017, advertint-lo del seu “deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”. En la notificació, el Constitucional també l’advertia de les “eventuals responsabilitats, inclosa la penal”, en les que podia incórrer sin no ateni aquest requeriment. Jové també va rebre la notificació, en el seu cas el 15 de setembre, segons el jutge.

Ramírez Sunyer conclou que, tot i la notificació per part del TC, ni Aragonès i Jové “van desplegar cap activitat per impedir la celebració del referèndum ni per revertir els actes que ja havien fet amb anterioritat a la citada notificació”. Per això, considera que hi ha “sòlids indicis” que Aragonès hauria participat “com a autor” o com a “cooperador necessari” d’un delicte de desobediència, sense descartar algun altre delicte que es pugui derivar de la instrucció de la causa.

Fonts d’ERC consideren que el contingut de l’exposició raonada enviada pel jutge del 13 al TSJC no té cap fonament jurídic i que “van a per la cúpula d’ERC, primer Junqueras, després Rovira i ara Aragonès”.

Pel que fa a Jové, el jutge demana que se l’investigui per malversació de fons públics, desobediència i revelació de secrets. En l’escrit, recorda el document Enfocats i les agendes Moleskine trobades al registre de la casa de de l’aleshores alt càrrec d’Economia. “Existeixen indicis suficients sobre la participació de Jové en la idea, desenvolupament i execució del full de ruta cap a la independència”, defensa Ramírez Sunyer, que també cita converses telefòniques.

El magistrat apunta a un presumpte delicte de malversació de fons públics a partir de despeses com la campanya del registre de catalans a l’exterior, del repartiment a Unipost o despeses del Diplocat, i el presumpte delicte de revelació de secrets per la confecció dels cens que s’haurien utilitzat per a la celebració de l’1-O.

En canvi, no atribueix el delicte de desobediència ni de revelació de secrets a l’exsecretari d’Hisenda Lluís Salvadó, a qui el jutge no demana al TSJC que l’investigui, d’acord amb l’escrit al què ha tingut accés l’ACN.

Un cop formulada la petició el titular del jutjat 13, el TSJC ha de decidir si es fa càrrec de la investigació que afecta tots tres aforats. El jutge entén que la competència és de l’alt tribunal per la seva condició d’aforats.

Segons va informar el TSJC a principis d’agost, la Sala Civil i Penal va rebre l’exposició raonada del jutge d’instrucció, la va incoar i va tornar la ponència sobre l’admissió a la magistrada Maria Eugènia Alegret.

Intent d’enviar Salvadó i Jové al Suprem

El passat 8 de maig, el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona va remetre un escrit a Llarena perquè sotmetés al seu criteri la possibilitat d’incloure’ls a la causa pel delicte de rebel·lió. La Fiscalia també havia fet la petició anteriorment, i el jutge del Suprem ho va rebutjar. En aquest segon cas, Llarena va argumentar que no veia indicis de la seva participació en el delicte de rebel·lió i, per tant, va decidir que el seu cas es continués instruint a Catalunya.

En aquella resolució, Llarena ja avisava que això es feia “sense perjudicis” que les seves actuacions puguin comportar responsabilitats penals i que sigui el TSJC que se’n faci càrrec ja que són diputats.

Durant els registres del 20 de setembre, la policia va comissar a l’exsecretari general d’Economia, Josep Maria Jové, una llibreta ’Moleskine’ amb anotacions sobre els plans per arribar a la independència. Aquest document s’ha usat per la Guàrdia Civil com a base de diversos informes.

Persecució de la cúpula

Fonts d’ERC consideren que el contingut de l’exposició raonada enviada pel jutge del 13 al TSJC no té cap fonament jurídic i que “van a per la cúpula d’ERC, primer Junqueras, després Rovira i ara Aragonès”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El PP acusa Sánchez de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona