Política

Clam per la llibertat dels presos i exiliats a l’acte institucional de la Diada

Els presidents de la Generalitat i el Parlament, Quim Torra i Roger Torrent, encapçalen una marxa per reclamar la llibertat dels “presos polítics i exiliats” entre el parc de la Ciutadella i la plaça Sant Jaume

L’acte fa parada al Born Centre Cultural, on transcorre la part més institucional

Els presidents de la Generalitat i el Parlament, Quim Torra i Roger Torrent, han estat encapçalat aquest dilluns l’acte institucional conjunt del govern i la cambra amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, que ha consistit en una Marxa per la Llibertat per exigir la llibertat dels “presos polítics i exiliats” .

Pocs minuts abans de dos quarts de nou del vespre, el president del Parlament, Roger Torrent, ha rebut la Flama del Canigó, que s’ha portat expressament aquest dilluns des del Castellet de Perpinyà. Seguidament, el grup osonenc Obeses ha interpretat la cançó “Ens en sortirem” davant mateix de l’edifici del Parlament.

Torrent ha donat la flama al president Torra i han iniciat el recorregut fins a la Plaça Sant Jaume, durant el qual s’han escoltat moltes consignes per la llibertat dels presos polítics i la independència. Poc abans de les nou de la nit la comitiva s’ha aturat al Born Centre Cultural, on s’ha fet la part més institucional de l’acte.

El president ha passat revista a la Guàrdia d’honor del cos dels Mossos d’Esquadra i, tot seguit, s’ha hissat la bandera al pal que mesura 17,14 metres i que es troba a l’esplanada del Born. Després de la interpretació d’“El Cant de la Senyera“ per part del Cor Jove de l’Orfeó Català, la marxa ha reprès en direcció a la Plaça de Sant Jaume. Hi ha arribat al voltant de les deu de la nit i ha estat rebuda per l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

Un cop allà Torra ha pujat a l’escenari instal·lat davant el Palau de la Generalitat i ha lliurat la flama del Canigó a les filles de Quim Forn, Jordi Turull i el nebot de Jordi Cuixart. El nét del filòleg Pompeu Fabra, Pompeu Rahola i Fabra, ha llegit la definició de la paraula Llibertat.

L’acte ha continuat amb l’espectacle multidisciplinari que ha alternat la projecció d’imatges dels presos i exiliats a la façana del Palau que han anat acompanyades per la lectura de versos sobre la llibertat.

Una de les sorpreses de la nit ha estat l’actuació del cantautor i exdiputat Lluís Llach, que ha interpretat “Cançó d’amor a la llibertat” acompanyat per la ballarina Marta Carrasco. L’espectacle ha seguit amb les actuacions de Roger Mas, Paula Valls o Judit Neddermann, amanides amb la projecció de més imatges, relatives a la crisi migratòria o les càrregues policials de l’1-O. Txarango ha interpretat la cançó Agafant l’horitzó de Txarango mentre es projectava la paraula Llibertat a la façana del Palau. L’acte ha acabat amb el cant dels “Segadors” a càrrec del cor jove de l’Orfeó. En acabar els centenars d’assistents concentrats a la plaça han esclatat en crits d’“independència”.

La idea de l’acte, creat i dirigit per Lluís Danés, era retornar metafòricament “la llum” al Palau de la Generalitat després de mesos de “foscor i paràlisi” imposades per l’aplicació de l’article 155. Aquesta llum, segons l’executiu català, simbolitza la “força i l’esperança” a les institucions, tot i que el govern assegura que són conscients que “no hi som tots i que només som a mig camí”.

Segons denuncia l’executiu català, l’Onze de Setembre d’enguany arriba després d’un “curs excepcional” amb “persones empresonades o a l’exili per haver possibilitat l’exercici del dret a la llibertat que tenen els pobles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts