Política

Qüestió d’interpretacions

L’impacte de la Diada i les seves conseqüències van ser tema del dia a la immensa majoria de mitjans espanyols fins que va dimitir la ministra Montón

La retransmissió de la manifestació al 24H de TVE causa indignació en l’unionisme

Si bé la Diada no ha existit a la immensa majoria de mitjans de comunicació espanyols durant la vigília i els dies previs, ahir no es van estalviar espais ni titulars sobre la jornada i tampoc van perdre el temps a menystenir el caràcter massiu de la manifestació d’ahir a la tarda. Això sí, cadascú hi va trobar el seu contrapunt. L’Abc, per exemple, es va centrar en la tensió entre l’independentisme i el govern i els partits que el representen, assegurant que “l’independentisme posa Torra al seu punt de mira”, amb una petició verbalitzada per la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie: “No ens digueu ara que l’1-O no era un referèndum.”

Més curiós va ser el pluralisme interpretatiu de la manifestació. Mentre que El País la definia com una “multitudinària protesta per la llibertat dels presos independentistes” –també La Razón apostava per aquesta via amb un “centenars de milers de persones demanen la llibertat dels presos polítics i exiliats”–, El Confidencial va veure una cosa del tot diferent, proclamant l’èxit de la resposta ciutadana a la crida de l’ANC, però va remarcar el seu fracàs perquè no va aconseguir el to “dramàtic” que pretenia per l’existència de presos polítics i exiliats. La seva visió era que ni aquest fet ni les crides dels polítics en aquest sentit havien canviat res, i qualificava d’“alegre, festiva i triomfant” la manifestació. Hores després, va agafar-se al particular recompte de Societat Civil Catalana per plantejar el dubte sobre l’assistència.

El Español va optar per menystenir directament la manifestació i la reivindicació, i es va recrear en l’himne d’Espanya que va sonar des d’un balcó de la Diagonal durant la mobilització. “Vecinos de la Diagonal revientan la «ola sonora» de la Diada con el himno de España”, titulaven a la seva portada, al costat de la “contra-Diada” de Cs.

La Sexta, un cop més, va fer una àmplia cobertura de la Diada, en sessió de matí i tarda, com TVE, que va emetre Los desayunos des de la Ciutadella i el canal 24 Horas la manifestació de la tarda en directe, cosa que li va valer moltes crítiques a les xarxes. A Telecinco, Ana Rosa Quintana resumia la Diada a la seva manera: “Es la misma historia de siempre, el problema es que siempre va a peor.” Al vespre, tot el protagonisme va passar a la dimissió de la ministra Montón.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona