Política

Un 11-S en alerta per l’huracà ‘Florence’

Els EUA recorden les víctimes dels atemptats de fa 17 anys

Les autoritats nord-americanes ordenen evacuacions a tres estats per una tempesta “extremadament perillosa”

Cada 11 de setembre els EUA s’aturen per recordar els atemptats que van canviar aquest país. En el 17è aniversari, la lluita terrorista es manté invariable, i la feina dels equips d’espionatge es concentren en cèl·lules domèstiques. No obstant, la principal urgència de l’administració del president Donald Trump és mitigar els danys que causarà l’arribada de l’huracà Florence, una tempesta “extremadament perillosa” que té tres estats de la costa est en alerta.

Les imatges dels actes de commemoració dels atacs del 2001 van ser les mateixes dels últims anys: minuts de silenci arreu, sons de campanes i la lectura del nom de totes les víctimes al Pentàgon i on abans hi havia les Torres Bessones. Segons un estudi recent, encara hi ha 1.100 víctimes per identificar. Trump va decidir viatjar a Shanksville (Pennsilvània) per homenatjar els morts del vol 93, que va caure quan els passatgers i la tripulació intentaven recuperar les regnes d’un avió segrestat per quatre integrants d’Al-Qaida.

Allí, el cap de setmana passat s’hi va instal·lar un nou memorial, La torre de les veus, un mòbil sonor amb 40 tubs de metall, un per cada passatger i tripulant mort. “Van entrar a l’avió com a desconeguts, i van entrar a l’eternitat tots plegats com a veritables herois”, va dir el mandatari, prometent que farà l’impossible per “mantenir els Estats Units segurs” i “contraatacarà” sempre que sigui necessari. Per Trump, cada 11-S és “un missatge al món que els EUA mai se sotmetran a la tirania”.

Acabats els actes de commemoració, tots els ulls van tornar a enfocar-se a la costa, a l’espera que a finals de setmana hi impacti l’huracà Florence, ara mateix de categoria 4 en una escala sobre 5. S’espera que l’huracà toqui terra divendres a la matinada amb ràfegues de vent que podrien superar els 220 km/ h, inundacions de fins a 3 metres d’alçada i pluges constants. Podria ser la tempesta més catastròfica des de fa dècades a la costa est.

Un milió i mig d’evacuats

Les ordres d’evacuació s’acumulen, i les carreteres cap a l’interior comencen a saturar-se. Els estats més afectats seran Carolina del Sud, Carolina del Nord i la part sud de Virgínia, on les autoritats han obligat un milió i mig de persones a començar l’èxode.

D’altra banda, Washington vivia ahir una tempesta ben diferent, amb la sortida a la venda de l’esperat nou llibre del veterà periodista Bob Woodward sobre els budells de la Casa Blanca de Trump. Les cues no van ser les esperades, però l’editorial ja n’ha imprès un milió d’exemplars per atendre la demanda esperada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà