Política

L’Audiència rebaixa la pena a Hasél perquè ETA ja no actua

El tribunal confirma la condemna al raper lleidatà per enaltiment del terrorisme per uns comentaris a les xarxes

Sentencia Pablo Rivadulla a nou mesos i un dia de presó

La sala d’apel·lació de l’Audiencia Nacional ha confirmat la condemna per un delicte d’enaltiment del terrorisme al raper lleidatà Pablo Rivadulla, més conegut com a Pablo Hasél, però li rebaixa la pena de dos anys i un dia de presó fins a nou mesos i un dia –el mínim legal– i a una multa de 5.040 euros “pels comentaris denigrants i enaltiment de persones condemnades per delictes de terrorisme”, en unes piulades i en un vídeo publicat a YouTube entre els anys 2014 i 2016.

Els magistrats Eloy Velasco (ponent), Enrique López i José Ramón Navarro argumenten que les organitzacions terroristes que enalteix, els Grapo i ETA, “fa un temps que no duen a terme accions terroristes” i, per tant, “el perill de revifar-les és menor”. La sentència també observa que les expressions utilitzades per Hasél són “més mesurades i menys explícites” que unes altres per les quals va ser condemnat anteriorment per l’Audiència a dos anys de presó, també per enaltiment del terrorisme, el 2014. Es tractava d’uns vídeos publicats a internet entre el 2009 i el 2011.

Així, el raper podria entrar a la presó tot i la rebaixa d’aquesta segona pena imposada, tenint en compte els antecedents. En tot cas, la sentència, emesa ahir, admet encara recurs de cassació.

La sala adverteix que els tuits analitzats “no encaixen dins de la llibertat d’expressió”, ja que traspuen “violència” i una “banalització del terrorisme”.

El seu lletrat, Juan Manuel Olarieta, denunciava que les opinions que el raper expressa a les lletres de les seves cançons o a les xarxes socials no es poden considerar calúmnies ni a l’Estat ni a la corona, perquè es refereix a “fets reals i de coneixement públic”. Però els magistrats han desestimat el recurs, malgrat rebaixar-li la pena, tenint en compte que algunes de les piulades es van escriure abans de l’entrada en vigor de la reforma del Codi Penal del 2015, que va agreujar el delicte d’enaltiment del terrorisme.

Pel que fa al delicte d’injúries i calúmnies als cossos policials i a la corona, pel qual va ser condemnat a una multa de 24.300 euros, la sala destaca que les imputacions a aquestes institucions són “parts del prejudici de l’odi que simplement intenta inocular l’acusat en lectors afins”. L’acusen de “fustigament verbal” contra el rei i la policia i “incitació a actuar contra ells”, fets que posen “en risc la seva integritat i que van, en conseqüència, més enllà de les meres expressions”.

El jutge resol que l’acte de Gabriel suspès a Vitòria era legal

Anna Gabriel podia celebrar l’acte a favor de l’1-O que va ser suspès el 15 de setembre a Vitòria. Així ho ha determinat el jutjat que el va anul·lar, a petició de la delegació del govern espanyol, atesa com a mesura cautelar. Seguidament la Guàrdia Urbana va interrompre l’acte. L’advocat de l’exdiputada de la CUP exiliada a Suïssa, Benet Salellas, va demanar que el tribunal “entrés en el fons del debat sobre si l’autorització de l’acte era legal o no” i ara el jutge ha considerat que no s’emmarcava en cap campanya electoral, ja que el referèndum estava tècnicament suspès en el moment de la xerrada i perquè Vitòria no és a Catalunya.

La sentència recull explícitament que “el dret fonamental de reunió i de llibertat d’expressió, igual que el pluralisme polític, són essencials i prioritaris en una societat democràtica” i conclou que “no correspon a l’Ajuntament de Vitòria controlar el contingut polític o partidista dels actes que se celebren” a la ciutat: “El concepte de neutralitat com l’entén la delegació del govern espanyol és contrari als principis bàsics d’una democràcia deliberativa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona