Política

Carta d’una eurodiputada socialista portuguesa a Romeva: “L’alliberament dels presos polítics ha de ser prioritari”

Ana Gomes mostra el seu suport a l’exconseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència

L’eurodiputada mostra la seva confiança que amb el govern de Sánchez “el diàleg és possible”

Amb el títol Carta a un amic català pres, l’eurodiputada socialista, Ana Gomes, ha publicat aquest dissabte al diari portuguès Público una carta dirigida a l’exconseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat i anteriorment diputat al Parlament Europeu, Raül Romeva, actualment a la presó de Lledoners.

“Sabeu que no estic a favor de la independència de Catalunya i no estic d’acord amb la manera com es va fer el referèndum: el dret al vot hauria d’haver estat fruit d’un acord negociat democràticament entre les autoritats catalanes i les autoritats espanyoles”, assenyala Gomes en la missiva.

“Però el PP i Mariano Rajoy ja no estan al govern a Espanya. I el president Pedro Sánchez ja està marcant una clara diferència”, apunta, posant com a exemple que el passat 7 de setembre ella i 12 diputats van poder visitar Romeva a una presó catalana, després de nou mesos al centre penitenciari madrileny d’Estremera.

En la carta, Gomes recorda que fa gairebé 15 anys que coneix a Romeva, quan van entrar al Parlament Europeu. D’ell en destaca el seu caràcter “demòcrata”, “respectuós” i “impecable en el tracte personal”.

“És a causa de les seves conviccions democràtiques que fa set mesos es troben en detenció preventiva, juntament amb altres set membres de la Generalitat i dos líders de la societat civil després del referèndum sobre la independència de Catalunya celebrada l’1 d’octubre de 2017”, indica.

Ha recordat que aquell dia també se celebraven eleccions locals a Portugal, però les imatges que van haver-hi a Catalunya van ser colpidores i van donar deixar en mal lloc Europa davant la comunitat internacional.

L’eurodiputada socialista assegura que les acusacions de “rebel·lió i sedició” per part de la justícia espanyola no tenen “cap fonament jurídic” perquè “ningú demostrarà mai el que no ha passat”, en referència a l’ús de la violència. “No tinc cap dubte que vostè i els altres líders de la independència catalana són presoners polítics: estan atrapats per les seves idees”, afirma. “I ho dic amb pesar, perquè això està passant a la UE”, apunta.

En un altre moment de la carta, Ana Gomes apunta que no comparteix l’anhel independentista del seu amic. “Sabeu que no estic a favor de la independència de Catalunya i no estic d’acord amb la manera com es va fer el referèndum: el dret al vot hauria d’haver estat fruit d’un acord negociat democràticament entre les autoritats catalanes i les autoritats espanyoles”, assenyala.

Indica, a més, que amb Rajoy i el PP fora de l’executiu espanyol, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, proposa estudiar novament l’estatut d’autonomia “el contingut del qual, naturalment, s’ha de negociar i acordar amb les autoritats catalanes”, afegeix. “Vaig venir d’aquí amb la consciència que el diàleg pot passar. Diàleg que necessita fomentar la confiança entre les parts”, constata l’eurodiputada socialista.

Per a Gomes, és indispensable l’alliberament dels polítics presos. “Espero que, amb tota la seva independència, el nou fiscal general d’Espanya pugui tornar a avaluar els càrrecs de sedició i rebel·lia i concloure que hi ha una manca de fonaments per a això i que se li donarà a conèixer en breu”, opina l’eurodiputada alertant que Espanya “se sotmet al punt de mira internacional” per aquest procés judicials.

“La premsa a Espanya pot silenciar tot, com ho va fer amb la nostra visita la setmana passada a les presons”, recorda. “Però no podrà desviar l’interès internacional”, constata.

“Espero que finalment s’entengui que això no és una qüestió jurídica, sinó una política”, manifesta Gomes. “I només es pot negociar si es pot acabar un conflicte tant escabrós per a Catalunya i Espanya i tant greu per a Europa”, prossegueix. “Les qüestions d’aquesta naturalesa, que divideixen els ciutadans, han de ser decidides pacíficament i democràticament. Abans que sigui massa tard”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona