Política

Acte per recordar els onze mesos de presó dels Jordis

Desenes de persones es troben al Born per escriure cartes a les preses i als presos polítics

Una ‘performance’ insta a no oblidar les 335 nits que fa que Cuixart i Sànchez estan dormint a la presó

Desenes de persones es van concentrar ahir a l’esplanada d’El Born Centre de Cultura i Memòria, convocades per l’ANC i Òmnium, per escriure cartes als presos, coincidit amb els onze mesos que fa que els Jordis –Jordi Cuixart, president d’Òmnium, i Jordi Sànchez, expresident de l’ANC– estan privats de llibertat, en presó preventiva, acusats de rebel·lió i sedició. Les dues entitats sobiranistes van repartir fulls i sobres amb les adreces de les presons on hi ha les preses i els presos polítics –tots– i van col·locar una bústia perquè tothom hi pogués dipositar la seva carta, que ells enviaran.

Va ser un dels actes reivindicatius d’una tardor que es preveu “calenta” i que ja té fixada la propera cita massiva: dijous, dia 20, data en què farà just un any de la concentració pacífica davant la conselleria d’Economia, on la Guàrdia Civil feia un escorcoll –que és el que va donar peu a l’acusació dels dos Jordis–. “Avui fa onze mesos d’aquesta ignomínia; per això hem convocat aquest acte. Perquè, atès que les preses i els presos polítics no van poder ser en la Diada de l’11 de setembre, que sigui la gent qui els pugui escriure per explicar què van sentir i per donar-los escalf, un escalf que seguirem donant, perquè l’independentisme no està mort. Tothom ha de saber que persistirem fins que estiguin en llibertat i després continuarem fins a aconseguir la República”, va dir Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC. “Estan empresonats per fets que s’ha demostrat que no van passar; ells només van defensar les institucions, els drets d’aquest país”, insistia el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri.

Mentre la gent escrivia la seva carta i la dipositava a la bústia, els voluntaris de l’ANC i Òmnium van fer una performance amb 334 cartes amb els noms dels Jordis, que simbolitzaven les nits –335 comptant la nit passada– que els dos líders han dormit a la presó.

Parlen els Jordis

“No m’agrada la presó, i em fa mal sobretot per la meva família”, va escriure ahir Jordi Sànchez des del centre penitenciari de Lledoners. “Però defensaré on calgui els drets i les llibertats que se’ns estan conculcant”, va dir.

El president d’Òmnium, per la seva banda, va assegurar via Twitter: “Onze mesos de lluita empeltada de la vostra solidaritat. Tenen tanta por perquè, sabent-nos valents i acompanyats, avui som feliços. Perquè units, amb tots els nostres matisos, fem del somriure la revolta.”

LA FRASE

Tenen tanta por perquè, sabent-nos valents i acompanyats, avui som feliços
Jordi Cuixart
president d’òmnium cultural

“Tinc remordiments; jo hi era”

“Benvolgut Jordi, t’escric perquè tinc remordiments. Jo, aquell dia pel qual a tu t’acusen, també hi era. També era davant la conselleria d’Economia i no entenc res”, escrivia la Mercè, que, com la majoria dels que ahir escrivien cartes, ja té el calendari d’aquesta tardor marcat en vermell. “Estimada Carme, t’escric des del Born. Em costa trobar les paraules adients per transmetre’t la meva estima...”, escrivia Lourdes Escardívol, de Sant Boi, membre del secretariat de l’ANC. Ella tampoc defallirà. No ho farà cap dels que ahir escrivien cartes –la majoria ho fan també a casa seva, en la intimitat–, equipats amb samarretes de la Diada, samarretes grogues, mocadors grocs i llaços i pancartes amb fotos dels represaliats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona