Política

Bèlgica rebutja l’extradició de Valtònyc

La justícia belga al·lega que es tracta d’un cas de llibertat d’expressió

El jutjat de primera instància de Gant s’oposa a l’euroordre emesa per l’Audiència Nacional

El jutjat de primera instància de Gant ha decidit aquest dilluns rebutjar l’extradició contra el raper mallorquí Josep Miquel Arenes, conegut com Valtònyc. El jutge ha decidit que el cas de Valtònyc s’emmarca dins de la llibertat d’expressió i s’ha oposat a la seva entrega a l’Estat espanyol, que el reclama per complir una pena de presó de tres anys i mig pels delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i pujar a Internet. El jutge ja va descartar a l’agost l’extradició automàtica per terrorisme, que l’Audiència Nacional havia marcat a l’euroordre, i aquest dilluns ha tombat tot el cas. Ara, però, l’Estat espanyol encara pot apel·lar, si així ho decideix la fiscalia belga.

“Estic molt content de poder ser lliure i que no m’extradeixin, però molt trist pels companys d’Espanya que no ho són i que no tenen ni un judici just ni una justícia justa”, ha assegurat Valtònyc a les portes dels tribunals de Gant. “És molt trist que haguem de marxar de casa nostra per trobar justícia i ser lliures”, ha afegit el raper mallorquí, que ha agraït el “suport popular” i la tasca dels seus advocats. “El jutge ha decidit que no hi haurà extradició i ha rebutjat tots els càrrecs”, els de terrorisme, els d’enaltiment del terrorisme, els d’amenaces i els d’injúries a la corona, ha explicat l’advocat belga del músic, Simon Bekaert.

Valtònyc ha celebrat la decisió judicial i ha dit que “la corona s’ha injuriat ella sola en tot moment”. “Jo no sóc cap enemic de la corona, potser el rei és l’enemic de la corona”; ha dit el cantant. Valtònyc ha explicat que després d’aquesta decisió belga, continuarà amb els seus plans de portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans amb seu a Estrasburg. “Venim a guanyar-ho tot, anirem al Tribunal Europeu de Drets Humans per crear un precedent”, ha dit.

L’advocat Gonzalo Boye ha remarcat que la justícia espanyola hauria de començar a “aplicar estàndards europeus i democràtics” per no passar “situacions vergonyoses” com les d’aquest dilluns a Gant. “És el moment de replantejar-se les coses, sempre estem a temps de rectificar, no n’hi ha prou amb reduir les penes, fa falta que no siguin delicte, perquè estem parlant de casos de llibertat d’expressió”, ha destacat.

Segons Boye, la decisió de la justícia belga és un “reforç” al cas de cara a Estrasburg, perquè “uns mateixos fets no poden ser delicte en un país i no en un altre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona