Política

Crítiques del PP a l’anunci de Sánchez de reformar la Constitució per limitar els aforaments

La resta de partits també critiquen l’anunci de modificar la Constitució per diferents motius

Només C’s veu positiva la mesura avançada pel president del govern

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha assegurat aquest dilluns que la limitació dels aforaments anunciada pel president del govern espanyol forma part del “pacte ocult” de Pedro Sánchez amb el president de la Generalitat, Joaquim Torra. Segons García Egea, amb aquesta reforma el Suprem no tindria potestat per jutjar els líders independentistes (que perdrien la seva condició d’aforats) i el cas passaria a un tribunal ordinari. Segons García Egea, Sánchez intenta d’aquesta manera que “els colpistes escapin tan aviat com sigui possible del Suprem”. “Aquesta proposta més enllà de venir bé a Sánchez demostra que no vol que Llarena jutgi Torra”, ha afirmat en roda de premsa a la seu del partit.

En tot cas, i davant dels dubtes expressats per alguns periodistes sobre aquest vincle entre la limitació d’aforaments i el cas de l’1-O, on els encausats es troben al Suprem per un suposat delicte de rebel·lió, García Egea ha demanat a Sánchez que “expliqui” l’abast de la reforma, i si aquesta afectaria jutges, fiscals, membres de les Forces de Seguretat de l’Estat i militars.

La resta de partits també han criticat la decisió de Sánchez de modificar la Constitució per diferents motius. Així, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha considerat avui que si el PSOE vol realitzar una reforma de la Constitució per suprimir els aforaments, hauria d’aprofitar-se per incloure-hi la possibilitat que “les nacions que integren l’Estat puguin exercir el dret d’autodeterminació”.

En el cas de Podem han saludat “amb alegria” la proposta del president espanyol, Pedro Sánchez, de limitar els aforaments dels polítics i circumscriure’ls només a l’exercici de la seva professió. “Un polític ha de ser jutjat de la mateixa manera que qualsevol ciutadà”, ha manifestat la portaveu de la formació, Noelia Vera. Però Podem demana al govern espanyol ser “més exigent” i anar més enllà en la reforma de la Constitució per afrontar, entre d’altres, el debat territorial i la crisi catalana.

També el PDeCAT ha incidit en el tema català. El seu president, David Bonvehí, s’ha mostrat avui “d’acord” a debatre l’eliminació dels aforaments dels càrrecs públics, com ha proposat el president del Govern, Pedro Sánchez, encara que ha considerat “indigne” que no hagi plantejat cap proposta per a Catalunya.

Només C’s ha rebut positivament l’anunci de reforma. El líder de C’s, Albert Rivera, ha celebrat aquest dilluns que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi proposat una reforma de la Constitució per posar fi als aforaments i ha atribuït el “canvi de criteri” a la “pressió” del seu partit i de la societat espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA