Política

May adverteix que l’única alternativa al seu pla pel ‘Brexit’ és sortir sense acord

La primera ministra britànica diu que no hi haurà temps per negociar un nou pacte

L’FMI avisa que la ruptura total tindria “costos significatius” per a Londres

La primera ministra britànica, Theresa May, va advertir ahir que si el Parlament de Westminster no aprova el seu pla sobre el Brexit un cop l’hagi acordat amb la UE, l’única alternativa serà sortir sense cap acord. És a dir, el trencament total. “Crec que aconseguirem un bon tracte, el portarem al Parlament (possiblement aquest novembre) i el sotmetrem a votació, crec que l’alternativa a això és no tenir cap pacte, perquè no es podrà tornar a negociar i perquè marxem el 29 de març”, va afirmar May. En una entrevista per al programa Panorama, de la BBC, May va defensar el seu pla, l’anomenat Acord de Chequers, i es va mostrar molt crítica amb els partidaris d’un Brexit dur del seu partit, liderats per l’exministre Boris Johnson, en considerar que provocaria la frontera física a Irlanda.

May proposa la creació d’una regulació comuna per deixar dins del mercat únic el transport de mercaderies i aliments. D’aquesta manera pretén evitar la frontera física a Irlanda. La UE, segons deia ahir el diari britànic The Times citant fonts europees, ja hauria donat el seu vistiplau al pla de May a la frontera irlandesa, el punt més crític, utilitzant codis de barres i últimes tecnologies per evitar els controls duaners.

Dins del Partit Conservador hi ha una cinquantena de diputats molt enfadats amb May que amenacen de convocar una moció de confiança. Just ahir, Johnson va tornar a carregar contra May i va dir que el seu pla era una “aberració constitucional” i “una monstruositat que acabarà amb la nostra sobirania”. La pressió sobre la primera ministra britànica també prové dels europeistes. Sense anar gaire lluny, l’alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, va demanar públicament, el cap de setmana passat, la convocatòria d’un nou referèndum, una opció descartada per la primera ministra, que demà assistirà a la cimera de caps d’estat i de govern de la UE a Salzburg, on defensarà el seu pla.

D’altra banda, Christine Lagarde, directora del Fons Monetari Internacional, va avisar ahir que hi haurà “costos significatius” per al Regne Unit si no aconsegueix un acord comercial amb la UE abans d’abandonar el bloc i passar a dependre de la seva regulació. “Comparat amb el mercat únic que hi ha, tots els escenaris possibles del Brexit tindran costos per al Regne Unit i, en menor mesura per a la UE, però la conseqüència més costosa serà aquesta [sortir sense acord]”, va advertir.

Barnier dona suport a Madrid

El negociador en cap de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier, va donar ahir el seu “suport total” al govern espanyol en les negociacions amb Londres sobre Gibraltar i va destacar que les converses han de concloure “el més aviat possible”. Barnier va fer aquestes declaracions després de reunir-se amb el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el seu ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, a Madrid. També va dir que l’acord és possible si es manté la integritat del mercat únic. Per la seva part, Borrell va afirmar: “Utilitzarem el Brexit per aconseguir coses positives a Gibraltar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona