Política

Tardà adverteix Sánchez que Catalunya serà la seva “tomba política” si no hi ha referèndum

El president espanyol insisteix en la via del “diàleg” dins de la “llei” i insta el bloc independentista a reactivar el Parlament al setembre

Continua avui el ple del Congrés.

El portaveu d’ERC, Joan Tardà, ha advertit aquest dimecres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que Catalunya serà la seva “tomba política” si no s’obre a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació on es puguin expressar tots els catalans, i li ha recordat que si no insta la Fiscalia a retirar les acusacions de rebel·lió en el judici de l’1-O serà “gairebé immpossible” pactar els pressupostos. Segons Tardà, a Catalunya “no es pot construir res” en contra de la meitat de la seva població, com per exemple en contra dels 2,4 milions de catalans que van anar a votar a l’1-O, i cal un referèndum perquè els ciutadans puguin elegir si Catalunya ha d’esdevenir una república o continuar com a comunitat autònoma. Ha fet aquestes manifestacions durant la sessió de control al president espanyol, on aquest ha tornat a tancar a porta a un referèndum d’autodeterminació i ha afirmat que la seva política parteix de la premissa “llei i diàleg” a la recerca d’una “normalització institucional” com a pas previ per a la “normalització social”. Segons el president espanyol el bloc independentista ha de reactivar el Parlament” durant el mes de setembre i establir un “diàleg entre catalans”.

El president espanyol ha recordat que la seva formació no va estar a favor de la judicialització de la política a Catalunya però tampoc d’un “trencament de la legislació”. “Hem d’utilitzar la doble via de la llei i el diàleg”, ha dit Sánchez, per “trobar vies per encaminar el diàleg que necessiten tan els nacionalistes com els no nacionalistes”.

Un plantejament que el portaveu d’ERC ha titllat “d’hipòcrita” perquè al seu entendre “exclou” la meitat de la població catalana que és favorable a la independència. “No es pot construir res contra la voluntat de la meitat dels catalans independentistes com tampoc contra l’altra meitat, i per tant cal un referèndum on se sentin cridats tots els catalans”, ha dit Tardà.

El portaveu d’ERC també ha advertit que una sentència condemnatòria per part del Suprem faria saltar pels aires qualsevol possibilitar d’entesa. “Si no insta la Fiscal a retirar l’acusació de rebel·lió, com serà impossible pactar els pressupostos” i la resposta a qualsevol condemna anirà mes enllà de la indignació que es va viure a Catalunya després de la sentència contra l’Estatut.

“La solució només pot ser el diàleg, la negociació i els acords perquè els catalans puguin decidir en referèndum”, ha afirmat Tardà, que ha emplaçat el president espanyol a fer possible que els ciutadans decideixin si volen que “Catalunya sigui més autònoma o una república”.

Sánchez: “Ni murs ni bretxes, convivència”

Sánchez, a la rèplica, ha recordat que el percentatge de participació a l’1-O va ser de l’entorn al 47% mentre que el 21-D va votar un 80%, fet que força el govern de la Generalitat a cenyir-se al mandat de les eleccions autonòmiques. “La prioritat no és la independència sinó la convivència”, ha dit Sánchez, que ha assegurat que el seu govern impulsarà el diàleg a través de les comissions bilaterals i la Junta de Seguretat.

En tot cas ha afirmat que aquest diàleg s’ha de donar sobretot entre els catalans ha emplaçat les forces independentistes a obrir el Parlament aquest mes de setembre. “Ni més murs i bretxes: convivència, i en això estarà aquest govern”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona