Política

Batet nega cap “xantatge” i defensa que Generalitat i Estat es posin d’acord per retirar recursos contra lleis catalanes

La ministra al·lega que desistir de recursos al TC és “pràctica habitual” de tots els governs

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, nega cap “xantatge” i defensa que Estat i Generalitat es posin d’acord per retirar recursos contra lleis catalanes impugnades al Tribunal Constitucional (conegut com desistiment). Segons manifesta, els desistiments són “pràctiques habituals” de tots els governs i són “instruments legals” que s’apliquen, per exemple, si una comunitat autònoma s’avé a canviar el contingut de la norma per ajustar-la al marc constitucional. Per això, considera que és “bo” que hi hagi diàleg amb la Generalitat per arribar a acords per exemple amb les lleis d’habitatge. A preguntes del PP, Batet ha demanat “responsabilitat” als populars, que l’acusen d’actuar sota el “xantatge” de la Generalitat. “Deixin de presentar una actuació normal com una pràctica turbulenta o una venta política”, ha manifestat al Congrés.

La diputada popular Isabel María Borrego ha demanat al govern socialista que s’esperi a conèixer les sentències del TC i no retiri ara recursos interposats contra lleis catalanes. Argumenta que si els recursos no es posen per “qüestions polítiques” sinó pel “contingut” no es poden retirar si el tribunal no ha fallat. A més, ha acusat el govern espanyol d’actuar sota el “xantatge” del president Torra.

Unes afirmacions que ha negat Batet posant-hi xifres. La ministra ha manifestat que fins ara s’han retirat un total de 391 recursos i que, durant els mandats d’Aznar, es va fer en 60 ocasions i durant el de Rajoy també en 20 casos. “Ells també actuaven per xantatge o pagaven un preu polític?”, ha preguntat a la bancada popular.

Segons Batet, és una “bona notícia” que el govern del PSOE “busqui el diàleg i no la crispació” i s’assegui a negociar amb la Generalitat que adapti apartats de les lleis recorregudes per ajustar-se al marc constitucional. I ha recriminat la forma d’oposició del PP. “Fan frases falses que danyen la institucionalitzat i el sistema democràtic perquè destrueixen confiança”, ha conclòs.

El govern espanyol va aprovar divendres un desistiment de la llei de sanitat universal catalana, un cop el govern espanyol ja ha recuperat la norma a nivell estatal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona