Política

Junqueras i Romeva recorren al TC la suspensió com a diputats dictada per Llarena i reclamen que s’aturi cautelarment

La defensa sol·licita al tribunal que tramiti el recurs d’empara de forma urgent per “evitar danys irreparables”

La defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva ha presentat avui dimecres un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional per demanar que anul·li la decisió del Suprem de suspendre’ls com a diputats. A més, sol·licita al tribunal que, un cop admès a tràmit el recurs, aturi cautelarment aquesta suspensió mentre no dicta la sentència.

El lletrat Andreu Van den Eynde també sol·licita al tribunal que tramiti el recurs de forma urgent per “evitar danys irreparables”. Segons al·lega, tant el jutge instructor Pablo Llarena com la sala d’apel·lacions del Suprem han fet una interpretació “errònia” de l’article que permet suspendre de funcions els diputats empresonats. El recurs arriba en un moment on ERC i JxCat encara no han acordat com aplicar aquesta suspensió dels diputats i podria retardar-ne encara més l’aplicació.

En l’escrit, la defensa demana al TC que doni empara a Romeva i Junqueras perquè s’han vulnerat diversos drets fonamentals amb la suspensió dictada per Llarena i confirmada per la Sala d’apel·lacions el 30 de juliol. En concret, apunta als drets a tenir un jutge imparcial, a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties. A més, també diu que no s’ha respectat el dret a un jutge ordinari predeterminat per la llei, ja que –tal com ha recorregut també anteriorment davant el TC– considera que la causa del procés s’hauria de tramitar al TSJC i no al Suprem.

El lletrat recorda que el mateix Estatut d’Autonomia apunta que les causes contra diputats són competència del TSJC i només del Suprem si la responsabilitat penal exigible és fora de Catalunya. Segons la defensa, s’ha buscat un “fòrum més procliu a les pretensions del Ministeri Fiscal”.

En l’escrit, l’advocat subratlla que el Suprem és “manifestament incompetent” per dictar aquesta resolució de suspensió (d’acord amb l’article 384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal), que fa una “interpretació imprevisible de la llei que va contra la jurisprudència consolidada” i que “anul·la drets polítics” dels parlamentaris. Per això, anima el tribunal a admetre a tràmit el recurs.

El lletrat reconeix que han de recórrer al TC per esgotar les vies abans d’anar als tribunals europeus, però també assegura que té “confiança” que el tribunal intercedirà per revocar la suspensió com a diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona