Política

Español, ferit a l’ull per una bala de goma l’1-O, investigat

El jutge de Barcelona també investiga per lesions 13 agents de la policia espanyola per la seva actuació a l’escola Ramon Llull

El titular del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona continua engreixant la llista d’agents de la policia espanyola investigats pels delictes de lesions i contra la integritat per la seva violenta actuació en el referèndum de l’1-O. En concret, el magistrat Francisco Miralles investigarà tretze policies més per les lesions a ciutadans concentrats a l’escola Ramon Llull, i amb ells ja són 22 els agents investigats a Barcelona.

Segons va confirmar ahir l’Ajuntament de Barcelona, el jutge, a petició del fiscal, també ha citat com a investigat, a més d’afectat, Roger Español, el veí que va perdre la visió de l’ull dret per l’impacte d’una bala de goma que va disparar un escopeter que encara no s’ha identificat. Español surt en uns vídeos on abans de ser ferit llança una tanca metàl·lica contra uns agents i dona una puntada de peu a una altra tanca.

El jutge va acceptar el març passat la querella d’Español, representat per la penalista Anaïs Franquesa, tot i que endarreria les citacions dels tres agents i un comandament de la unitat, com demanava l’acusació, en espera de rebre tots els vídeos i la documentació recollida pels Mossos. Ara, el magistrat ha citat com a investigats tretze agents per l’ús excessiu de la força, amb estirada de cabells i puntades de peu a gent que havia caigut a terra, més la ferida greu a Español.

El tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens, va valorar ahir de forma positiva les noves investigacions perquè, segons va dir, evidencien que hi va haver una actuació policial desproporcionada. “Amb aquestes imputacions volen aclarir si la violència exercida va ser planificada i de qui rebien ordres”, va declarar Asens, i també va exposar que l’escola Ramon Rull reclama més de 4.000 euros per danys provocats per l’actuació policial. L’Ajuntament és acusació popular en les peces obertes pel jutge per a cada centre afectat. No obstant això, ni l’Ajuntament ni l’advocada d’Español no tenien ahir la resolució del jutge, que va difondre el digital Vozpópuli.

Un agent absolt a Lleida

D’altra banda, un jutge de Lleida ha absolt un policia espanyol acusat d’un delicte lleu de lesions per haver colpejat amb la defensa una dona en una escola l’1-O, ja que considera que va actuar sense “extralimitar-se” per crear un “espai de seguretat” després de ser atacat. En la sentència, el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Lleida exposa que no hi ha “intencionalitat” de l’agent en colpejar-la al maxil·lar, sinó que s’obria camí i ella estava asseguda a terra.

LA XIFRA

4.200
euros en danys
reclama la direcció de l’escola Ramon Llull de Barcelona pels danys patits durant el referèndum.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona